Arkistot kuukaudelle Huhtikuu, 2011

Unelmatyössä

Huhtikuun 9. 2011

Ensimmäinen opastusviikko Kilpisjärvellä on takana. Olen nauttinut tunturissa hiihtämisestä asiakkaiden kanssa ja ilokseni kuulin, että tyytyväisyys on molemminpuolista. Naaman väri vaihtuu päivittäin. Katselen jo tehokkaampaa aurinkovoidetta, suojakerroin 20 saattaa olla liian vähän pitemmän päälle.

Lämpötila on pyörinyt nollan vaiheilla, joten voiteluongelmilta ei ole voitu välttyä. Liisteri on toiminut hyvin kylän lähellä hiihdettäessä. Kuonjarjohkan suunnalla kauempana tunturissa lumi oli täysin erilaista. Siellä saimme hiihtää pehmeässä pakkaslumessa. Tajusin heti tehneeni kohtalokkaan virheen voitelussa ja hankasin kiireellä purkkivoidetta liisterin päälle. Kuonjarjohkalta kylälle hiihtäessämme seurasimme huikeaa näytelmää. Maisema näytti salaperäiseltä ja alati vaihtuvalta sen mukaan kuinka pilvet harsosivat maisemaa. Välillä auriinko paistoi paljastaen tunturit jostakin suunnasta, välillä hiihdimme pilvessä.

Retkillä olemme yhdessä ihastelleet kuinka monenlaista lumi voi olla. Kuinka tuuli saattaa piiskata yhteen paikkaan lumiaaltoja, toisessa kohdassa lumi muistuttaa hienoa sokeria, kolmannessa paikassa kovan hangen päällä on kerros pehmeää lunta. 

Lumikenkäretkellä Saanalle näimme riekko- tai kiirunaparven. Upea näky! Ylös noustessa pilvisyys ja tuulisuus lisääntyi. Vanhoja jälkiä oli yhä vaikeampi nähdä, joka puolella näytti samanlaiselta. Lopulta lähes huipulla sanoin ryhmälle, että olisikohan nyt viisainta… Ja jo siinä vaiheessa lausetta kuulin kuin kurolausuntana: “Käännytään vain takaisin.” Tuuli puhalteli Saanan päällä 15 m/s ja näkyvyyttä ei ollut juurikaan.

Olen ehtinyt ottaa vähän omaakin aikaa. Ompelen nutukkaita (poronkarvaisia jalkineita)  saamelaiskäsityöpiirissä kyläläisten kanssa. Poronnahan ompeleminen käsin on työlästä ja aikaa vievää. Olen täysin riippuvainen opettajan yksityiskohtaisista ohjeista. Kolmen päivän uurastuksen jälkeen toivon saavani kengät jalkaan. Viime vuonna ompelemani kilinkarvahattu on tietenkin mukana. Ensi vuonna haaveilen tekeväni hylkeennahasta rukkaset.