Arkistot kuukaudelle Helmikuu, 2013

Urheilun ja kulttuurin liitto toimii

Helmikuun 20. 2013
Ajan kuluminen on mielenkiintoinen asia. Ylläksen tohinoitten jälkeen kotiin asetuttuani aika tuntui aluksi pysähtyvän, mutta nyt aika taas rientää. Mukamas, olevinaan…
Urheilun ja kulttuurin liitto toimii. Minulla se toteutuu hiihtona ja kehonhuoltona sekä kaunokirjallisuuden lukemisena ja teatterikäynneillä. Olen ilokseni tutustunut Rovaniemellä ihmiseen, jonka kanssa on hauska käydä kulttuuririennoissa tai vaikkapa luistelemassa. Kulttuurielämäni on tätä kautta saanut uutta tuulta purjeisiin! 
Viimeksi kävimme samaan aikaan katsomassa eri näytelmiä ja sitten kerroimme toisillemme kokemuksistamme. Helene Schjerfbeckin elämästä kertova monologi Helene onnistui pyrkimyksessään “luonnostella Scherfbeckiä niinkuin taiteilija itse maalasi mallejaan - hakien esille ihmisen sielua” (lainaus käsiohjelmasta). Monologi on toteutettu Rakel Liehun Helene-romaanin pohjalta. Näytelmässä minua kosketti Schjerfbeckin sielullinen ristiriita, suru yksin jäämisestä, mutta myös taiteen tekemisen välttämättömyys ja ajoittainen palkitsevuus.

Ystäväni katsoi sillä välin Reidar Särestöniemestä kertovan monologin Reitari. Samanaikaisista esityksistä johtuen minun oli tehtävä valinta. Ahmin korvaukseksi kuitenkin monologin perustana olleen Rosa Liksomin romaanin Reitari. Murteella kirjoitettu teos toi rempseästi ja humoristisesti esille taiteilijan elämää. Hurmioiduin. Lukiessani Reitaria aivan kuin kuulin tekstin Kujun lausumana. Hän kun on joskus Kilpisjärvellä lukenut Rosa Liksomia lauluillassaan.

Kirjojen ihmeellisessä maailmassa olen lukenut mm. hieman lisää Thomas Mannia. Nyt ymmärrän miksi novelli Kuolema Venetsiassa on kuuluisa. Se oli jotenkin puhdas ja sielua kaunistava lukukokemus. Kiitos vinkistä kulttuuriystävälleni.

Lukupiirissä käsittelimme Johanna Sinisalon romaania Ennen päivänlaskua ei voi. Pääsin myös kuuntelemaan Sinisalon luentoa Rovaniemellä hänen kirjallisesta urastaan. Sinisalon tuotannossa on aina jokin “nyrjähdys” todellisuudesta, niin kuin hän itse asian ilmaisee. Sinisalolle luonnossa liikkuminen, mm. vuorilla patikointi on tärkeä harrastus.

Seuraavaa lukupiirikertaa varten olen lukenut meriaiheisia klassikoita: Hemingwayn Vanhus ja meri sekä Steinbeckin Helmi. Nuo kirjat luettiin aikoinaan peruskoulussa ja nyt hieman huvittuneena muistelen, kuinka kirjat silloin tuntuivat pitkiltä! Nyt lukaisin molemmat samana päivänä.

Rovaniemellä toimii myös toinen lukupiiri, joka keskittyy Pellosta kotoisin olevan Timo K. Mukan tuotantoon. Lukupiiriä vetää aktiivisesti ja asiantuntevasti toimiva Timo K. Mukka -seura. Olen toistaiseksi osallistunut kahden teoksen käsittelyyn: Maa on syntinen laulu ja novellikokoelma Koiran kuolema.

Hiihto on maistunut. Se on palkinnut kiinteytyneellä keholla - hyllyn perälle unohtuneet housut mahtuvat taas jalkaan! Huomaan myös kunnon nousseen selvästi. Tämä tietää hyvää huhtikuun hiihto-opastuksia ajatellen. Nyt olen hiihtänyt yli 900 km tänä talvena, joten lähiaikoina juhlin pyöreitä!