Täällä Kilpisjärvellä käy ehkä erilaista väkeä kuin vilkkaammissa hiihtokeskuksissa. Välillä ihmettelen ihmisen sitkeyttä ja kykyä sietää tarpeen tullen epämukavuutta valittamatta.

Tietyllä kelillä, lämpötilan ollessa nollan vaiheilla ja uutta lunta sataessa suksien voitelussa on helppo epäonnistua. Silloin hiihtäminen on uskomattoman rasittavaa. Lunta paakkuuntuu suksien pohjaan minkä ehtii, vaikka kuinka puhdistelisit pohjaa ja liuuttaisit suksea pitkin hangen pintaa. Kerran hiihdin retken tällä tyylillä kykenemättä antamaan periksi. Motivoin itseäni syömällä pähkinän aina pienen matkan päästä ja olin retken jälkeen aivan voimaton monta päivää.

Yleensä ihmiset tietävät millaisiin olosuhteisiin tulevat, jos lähtevät tänne Yliperälle, Käsivarren tuntureille. Poikkeuksiakin toki joskus on. Selvisin yhdestä valituksen mestarista vahingossa näppärästi. Keskustelin aamupalalla bändin poikien kanssa, kuinka täällä ihmiset ovat mukavia ja valittajat harvassa. Jos joku oikein valittaa kaikesta mahdollisesta ja varsinkin mahdottomasta, mieleeni tulee piilokamera. Selitin asiaa iloisesti kunnes huomasin takanani tähän mennessä kevään ainoan Valitustieteiden Maisterin. Sen jälkeen en kuullut valituksen sanaa…

Toki ymmärrän, että sisäinen pahaolo etsii purkautumisteitä ajasta ja paikasta riippumatta. Asiasta on annettava palautetta, jotta tarjoutuu mahdollisuus kehittymiseen.
2 Kommenttia artikkeliin “Haastavia tilanteita”

  1. Ilkka Parviainen Says:

    Terve!
    Vieläkö sää on suosinut, vai joko lumi paakkuuntuu suksen pohjaan? Onko ollut työläitä päiviä? Itse palasin toissayönä sieltä Kebnekaisen reissulta. Oli kyllä hieno retki. Huiputimme Kebnen etelähuipun ja lisäksi kaksi 1700 metristä huippua. Aamuisin aloimme kiivetä nousukarvojen avulla kohti huippuja, sitä nousua sitten kestikin 3-6 tuntia, ja lopuksi laskettelimme laaksoon. Oli aika hyviä offareita laskea. Sää oli aurinkoinen, yöt teltassa pikkupakkasessa ilman ongelmia. Kävin tänään Kuopiossa hiihtämässä jäällä vajaat 20 km, yöpakkasen jälkeen ihan hyvä hiihtää. Pääsiäisen seutu menee täällä Savossa ja parin viikon päästä palailen sinne Kilpisen maisemiin vielä kolmeksi viikoksi. Aurinkoisia kevätpäiviä, kerro Kujulle terveiset.

  2. karhusilta Says:

    Kilpiksellä sää on pysynyt pakkasen puolella, joten toistaiseksi suksien voitelu on onnistunut hyvin ja kaikki on muutenkin mennyt vallan mainiosti. Onnittelut onnistuneesta reissusta Ruotsin korkeimmalle tunturille! Kuulostaa kadehdittavalta, naama alkaa vihertää…