Tulin juuri avannolta ja puusaunalta. Pakkasta on 22 astetta. Olo on euforinen. Kuinka ihminen voi tuntea onnellisuutta niin pienestä asiasta? Kai se on rikkautta, että osaa nauttia ilmaisista asioista. Jätin pyyhkeen kaiteelle ja läksin uimaan niin isoa lenkkiä kuin avannossa pystyy. Ilmassa leijui usvaa. Laiturille asteli nainen huutaen hädissään, että täällä on pelkkä pyyhe. Hätääntyi, kun ei huomannut minua kauempana. Saunan lämmössä naurettiin tapahtuneelle ja sovittiin samalla, että mennään jatkossa uimaan kaverin kanssa turvallisuussyistä.

Minulle hiihtäminen on luonnollinen tapa liikkua. Helpompi ja nopeampi kuin kävely. Niinpä hiihdän kaikki välimatkat, kun täällä ei hiekoiteta katuja. Eilen yksi pappa naureskeli, että ai hiihtämällä kirkkoon. Nostin sukset Pyhän Laurin kappelin eteiseen ja astelin sisään kauneimpiin joululauluihin. Tontun työssä autan muita joulun tunnelmaan pääsemisessä. Yhtä tärkeää on huolehtia omasta joulusta.

Eilen hiihtolenkillä tunsin pakkasen kiristyvän. Puut paukahtelivat. Siitäkö tulee sanonta paukkupakkasesta? Pakkanen tosiaankin paukkuu. Tänään taivas oli värjäytynyt pastellin sävyihin. Punaista, sinistä ja keltaista kuin taitavimman maalarin siveltimestä. Ne siveltimen vedot tuntuivat sielun sopukoissa asti.

Joulutonttuhommissa pyöritellään enimmäkseen suuria ryhmiä. Siis massojen liikuttelua. Tänään oli erilainen retki. Vein nelihenkisen brittiperheen porotilalle. He pääsivät porojen vetämään rekikyytiin, ruokkivat poroja jäkälällä ja saivat kuulla aidolta poromieheltä juttuja. Minä sain toimia tulkkina. Pororetki erottuu muista aktiviteeteistä aitoudellaan. Ei höselletä tyhjän perässä, vaan ollaan aitojen asioiden äärellä. Perhe oli haltioissaan ja minäkin olin hyvin vaikuttunut. Sain kuulla minulle uuden asian. Poron takajalasta koparasta kuulema erittyy hoitavaa ainetta. Jos poro saa vaikka haavan, se hieroo tätä ainetta haavaan ja eläin paranee.
7 Kommenttia artikkeliin “Aitojen asioiden äärellä”

 1. Antero Says:

  Avantouinti kirpeässä pakkasessa kuulostaa aivan upealta. Muistan joskus vuosien takaa kun saunasta “sukellettiin” hankeen, varmaan lähes sama tunne.
  Miten britit suhtautuvat sinun englantiisi, siis ääntämiseen? Itse olen joskus huomannut britti aksentin olevan aivan toinen kuin mihin on tottunut (jenkkiaksentti). Ovatko britit kuinka vaativia tässä suhteessa vai hyväksyvätkö “tankeroenglannin”?

 2. karhusilta Says:

  Britteihin tankeroenglanti uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. He ovat kohteliaita ja ystävällisiä. Silloin tällöin kysyn heiltä ääntämisestä. Joskus olen unohtanut lisätä please ohjeistukseeni ja se on koettu vähän töykeäksi.

 3. Lilja Says:

  Voi mahoton, 22 astetta. Meillä ei ole vielä päästy -7 astetta alemmaksi. Lunta on nytkin rippunen, mutta sytytellessämme Enon Ladun joulutulia jouduimme hiekottamaan kodalle menevän tien. Siellä on siis oikea joulusää, me vielä odottelemme sitä tulevaksi. Mutta jouluhan tulee säästä huolimatta.

 4. karhusilta Says:

  Ylläksellä on lunta puolisen metriä. Olen hiihdellyt noin 150 km. Maisematien varrella on kaunista tykkylumipuineen. Lumi on hieno asia, siitä on moneksi. Toivottavsti teillekin sataa pian hiihtokelit sinne Enoon.

 5. sari Says:

  Hei Riitta, kun mainitsit tuossa kauneimmat joululaulut, niin tuli mieleen, että luinkohan jostain, että onkos (tai oliko jo) sinun keväisellä laulavalla opastoverilla joululaulu konsertti siellä teillä päin? Aiotko mennä kuuntelemaan, siis jo työkiireiltäsi ehdit?

 6. karhusilta Says:

  Kuju pitää tosiaan konsertin Äkäslompolossa aatonaattona. Ilman muuta olen menossa, hiihtäen :) Ja aion olla ajoissa paikalla mahtuakseni kappeliin sisälle. Kujun illoissa on aina kovasti väkeä.

 7. sari Says:

  Kujulla on kaunis ääni, pidän kovasti hänen Lappi sydämeni vei levyn kappaleista. Ja ostin myös tämän uuden joululauluja sisältävän levyn, ehkä sinulla on onni kuulla näitä uusia kappaleita ihan livenä, kuten Joulu Haltilla tai levyn nimikko kappale.