Olen asettunut Ylläkselle Äkäslompolon puolelle. Hartaasti odottamani lumi satoi maahan juuri ennen tuloani, niinpä olen päässyt hiihtämään. Latuverkosto on toistaiseksi osittain käytössä. Ne ensimmäiset vaivalloiset viisikymmentä kilometriä on tarvottu. Kokemukseni mukaan sadan kilometrin jälkeen keho alkaa tottua hiihtoon ja sitten sujuttelen sulavasti.

Hiihtolenkkien jälkeen olen ollut euforisessa tilassa. Raikas ilma, valkoinen lumi ja Ylläksen pitkät, kapeat humisevat kuuset tuudittavat sielun ja kehon hyvään oloon. On se kumma, miten hiihto voi vaikuttaa ihmiseen!

Työrintamalla meitä tulevia joulutonttuja on koulutettu pitkään ja hartaasti tulevaan tehtävään. Viisipäiväinen palkaton koulutus tuntuu pitkältä, kun palkallinen sesonki kestää vain muutamia viikkoja. Tällä alalla työntekijät eivät ole vielä järjestäytyneet pitämään puoliaan. Työntekijöiden joustavuuden tarpeesta muistutetaan jatkuvasti.

Sinänsä joulutontun työ on mieluisaa. Tänä jouluna lähden luottavaisin mielin tonttuilemaan brittiperheille. Onhan työ tuttua vuoden takaa Leviltä. Sain tonttunimekseni ainoan suomenkielisen nimen, my name is Tonttu.

Pääsin avantoon ja rantasaunaan Äkäslompolossa Jounin kaupan takana. Voi miten hyvää se teki. Nyt olen tottunut sen verran hyiseen veteen, että uskallan irrottaa otteeni kaiteesta ja uida pienen lenkin. Kehoon ei jää enää kylmä tunne illaksi niin kuin alussa kävi. Istuin puusaunan pehmeissä löylyissä tutustuen uusiin ihmisiin ja pulahdin avantoon viisi kertaa. Avantouinnissa on kaksi kilpailevaa koulukuntaa, toiset saunovat ja uivat, toiset käyvät pelkästään avannossa. Minä harrastan molempia tilanteen mukaan.
9 Kommenttia artikkeliin “Äkäslompolon latujen huumaa”

 1. Antero Says:

  Oulu 1.12.2011
  Täällä etelässä ei ole lumi riemunamme, siispä pimeydessä vaellamme, liukkaat kadut ovat riesanamme, siksi palkka ainoana ilonamme.
  Nauti Riitta luonnon ihmeistä kun voit!!

 2. karhusilta Says:

  Ylläkselläkin satoi vettä ja sitten pakastui. Nyt on niin jäistä ettei voi oikein hiihtää eikä kävellä. Tutkin huomenna pääsiskö retkiluistelemaan. Terveisiä sinne etelään, Ouluun.

 3. sari Says:

  Hei Riitta! Hyvää Itsenäisyyspäivää! Ja terveisiä täältä pimeän ja sateen keskeltä etelärannikolta.

 4. karhusilta Says:

  Hei Sari, kiitos samoin. Tänään tuli 100 km hiihtoa täyteen. Siis juhlan paikka.

 5. fuengirola Says:

  Satttumalta saavutin sivusi…itse olen Ylläsjärveltä lähtenyt talvea pakoon, tänne Espanjan aurinko rannalle Fuengirolaan. Olet brittejä opastamassa ja varmaan käytte myös Kurtakossa jossa minulla oli viime jouluna kahvila ja siellä meillä oli poroajelut ja tontut toivat porukkaa ja mie tarjoilin porukalle kodassa kahvia, mehu, teetä ja porokakkoja. Saas nähä mitä saatte nyt tänä joulukuun aikana??? Mukavia tonttuiluja toivoo Maaret

 6. Hannele Says:

  Heipä hei Riitta! Vieläkö olet täällä Äkäshotellissa? Minä olen etelästä tänne tullut töihin 5kk ja sulattelen vasta upeita maisemia ja tuntureita.

 7. karhusilta Says:

  Fuengirola: Kyllä vain, Kurtakossa britit käyvät tänäkin vuonna poroajelulla ja juovat lämmintä mehua. Nauti sinä lämmöstä ja valosta, täällä nautitaan kaamoksesta ja lumesta.
  Hannele: Olen töissä samaan ketjuun kuuluvalla Lapin Safareilla. Osa asiakkaista yöpyy Äkäshotellissa, osa muissa hotelleissa. Pyörähtelen milloin missäkin. Työ jatkuu ensi vuoden alkupuolelle. Tänään on vapaata, joten tiedossa on hiihtolenkki upeissa maisemissa.

 8. toivetelakka Says:

  Elämänmakuinen blogi, tykkään valtavasti :)

 9. karhusilta Says:

  Voi kiitos :) Tällä taas jaksan kirjoittaa.