Sain johdatella eläkeläisporukkaa Kilpisjärven tunnetuimmalle tunturille, Saanalle. Sää suosi meitä harvinaisella herkulla: Saanan huipulla oli tyyntä ja lämmintä. Istuimme kivien päällä syömässä eväitä, kun joku kysäisi voiko vieraskirjan jättää lähtiessämme siihen peltilaatikon päälle? Hyvä kysymys! Tänään tuulee alhaalla kylässäkin niin kovaa, että ei tulisi mieleenkään lähteä hoippumaan Saanan päälle. Toivottavasti vieraskirja löytyy tiukasti suljetusta peltilaatikosta seuraavalla kerralla.

Saanalle nousu jännitti monia. Jaksanko ylös asti? Jollakin oli ikää yli kahdeksankymmentä vuotta, monilla seuranaan vaivojen kirjo. Kerroin päivittäneeni juuri ensiaputaitoja ja repustani löytyisi tarvittaessa mm. nitroja. Nitroja  ei onneksi tarvittu, mutta varaamani ylimääräinen juotava ja syötävä tulivat tarpeeseen. Joku kääntyi takaisin selittäen, että tanssikengissä alkaa vetää suonta.

Jotkut eläkeläispapat totesivat ääneen, että tämä saattaa olla viimeinen reissu Saanan päälle. Kannattaa siis pysähdellä tallentamaan maisemia sieluun eikä hönkäistä ryhmäpaineessa nopeasti takaisin alas.

Oppaana tein enimmäkseen jarrumiehen töitä nousussa. On viisas tekniikka nousta hitaasti ja pysähdellä usein vetämään henkeä. Nousussa tulee herkästi lämmin. Haluan välttää paidan kastumista ettei myöhemmin vilu iske. Suurin osa saavutti huipun ja iloitsivat siitä.

Aurinkoinen avara tunturimaisema aukeni joka suuntaan. Sitä ei voi selittää eikä kuviin vangita, vaan se on saatava itse kokea. Tuli niin syvästi onnellinen olo. Meille kaikille.
4 Kommenttia artikkeliin “Aurinkoinen päivä Saanalla”

 1. Antero Says:

  Kun täällä juoksee tässä hiivatin oravanpyörässä niin osaa kyllä arvostaa ikäihimisiä, jotka noinkin kunnioitettavassa iässä lähtevät retkeilemään. Ollapa kaiken tämän stressin ja paineen jälkeen, 40 vuoden päästä, itsekin siinä kunnossa, että “kipaisee” mutkan Saanan huipulla.

 2. karhusilta Says:

  Voimia sinne oravanpyörään Antero! Kyllä täällä koko henkilökunta katselee kunnioittavin silmin näitä tervaskantoja. Taitaa olla varminta hakeutua tunturiin jo työiässä lomilla - kun ei ole takuita terveydestä “sitten joskus”, työelämän paineiden jälkeen.

 3. sari Says:

  Hei, kävin juuuri katselemassa nettikameroita, siellä näyttää olevan todella upea päivä. Kilpissafareiden kameran mukaan Saana on todella upean värinen, sininen taivas päällänsä. Onko maaruska jo voimistunut? Eikö ruskan pitäisi vanhan kansan mukaan olla parhaimmillaan syyskuun 10 päivä?

 4. karhusilta Says:

  Maaruska räiskyy nyt värikkäänä. On ollut lämmintä ja melko tyyntä. Uskomattoman hienoa!Ruska on siis parhaimmillaan.