Bengtskärin majakan ensimmäinen työjakso on takana. Töitä tehdään rytmillä viikko töitä, viikko vapaata. Työssä ollessa tehdään pitkää päivää ja yövytään majakalla. Olen tuntenut itseni aika väsyneeksi. Nautin vapaapäivistä Helsingissä. On vehreää, kukat kukkivat, liikenteen taustahälinä kuuluu tasaisena linnunlaulun takana.

Bengtskär sijaitsee Saaristomeren uloimmalla kallioluodolla. Meren ääniä säestää vain lintujen, ihmisten ja veneiden äänet. On hiljaista. Puita tai pensaita ei kasva. Aivan majakan viereen on saatu kasvatettua muualta tuodulle mullalle juolavehnäinen  nurmikko. Muutoin on vain kalliota. Pienellä saarella on pari sataa haahkan pesää. Ne sijaitsevat toisiaan ja majakkaa lähellä. Joskus emo hylkää pesän tai jo kuoriutuneet poikasensa, kun ihmiset tulevat liian lähelle. Vierailijoita pyydetään varomaan haahkoja, mikä ei ole lainkaan helppo tehtävä. Hautovaa emoa ei aina huomaa, siksi pesiä on alettu merkitä kepeillä Haahkat tekevät pesänsä mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin kuten portaille tai pisuaariin!

Aivan majakan sisäänkäynnin vieressä haahkaemo hautoi kolmeatoista munaa. Emolla oli toivoton tehtävä pitää munat lämpiminä vaikka kuinka levitteli itseään. Jossakin vaiheessa pesä jäi tyhjilleen. Hylkäsikö emo pesän? Nappasiko merikotka haahkan sen ruokaillessa meressä vai mitä tapahtui?

Kauniilla ilmalla Bengtskärissä on suloisen kaunista. Silloin tekee mieli ulkotöihin edes hetkeksi. Vaikka kärräämään veneen tuomaa polttopuuta tai puusaunan lämmitykseen. Olen jo päässyt näkemään myrskynkin. Silloin on viihtyisintä keittiöhommissa, katsoa valtavia tyrskyjä ikkunasta ja vain käväistä pikaisesti ulkona huussireissulla .Useita venevuoroja peruuntui huonon sään vuoksi. Rantautuminen ei onnistu kovassa aallokossa.

Vesi on saanut uuden merkityksen Bengtskärissä. Vettä on kolmenlaista: merivettä, sadevettä ja juomavettä. Avomerta riittää ympärillä, meren ilme vaihtuu alati sään mukaan. Meressä liikutaan veneillä tai pulahdetaan uimaan, jos ei ole liian kova tuuli. Kaikki muu vesi onkin sitten kortilla. Majakalla toimii alkuperäinen sadeveden keruujärjestelmä. Puhdistettua sadevettä käytetään säästelissästi pesuvetenä niin saunassa kuin keittiössäkin. Astiat tiskataan käsin ja sitä työtä riittää. Juomavesi tuodaan kanistereissa 18 km:n päästä Rosalasta.

Tukkukuorma tulee kerran tai kahdesti viikossa. Sillä on pärjättävä. Ruoka tehdään enimmäkseen alusta asti itse tai ostetaan paikallisilta yrittäjiltä. Rosalan limppua, saaristolaisleipää kehutaan. Presidentti Tarja Halonenkin söi sitä käydessään kuulema kolme palaa! Paikallisia kalaherkkuja ovat mm. ahvenkeitto, kylmä-ja lämminsavustettu lohi sekä paistettu ahven. Pullaa, sämpylää ja muita leivonnaisia leivotaan päivittäin.

Majakkarakennus on karun vaikuttava. Siellä sijaitsee mm. kappeli, posti, museoita, kahvila sekä itse majakkatorni. Siinä riittää kuntoilua, kun kipaisee 252 askelmaa yläilmoihin. Ylhäältä aukeaa hieno merimaisema. Auringonlaskujen upeutta on vaikea kuvailla, tulkaa katsomaan! Myrskykin on kokemisen arvoinen elämys!
10 Kommenttia artikkeliin “Ensivaikutelmia Bengtskärin majakalta”

 1. Juha Says:

  Moikka Riitta!
  Juomavesi on arvoisensa elementti. Sinulla on varmaan jo nyt rutkasti kokemusta siitä kummasta löytää helpommin juomavettä, tuntureilta vai saaristosta?
  Kun seuraavan kerran hivelet käsilläsi sileää rantakalliota saaressa, mieti kuinka kauan sitä aallot ja tyrskyt ovatkaan huuhtoneet ja hioneet. Tunturissa tuulet ja tuiskut pyrkivät tasoittamaan rinteiden kivenjärkäleet.
  Nautinnollista Juhannuksen odotusta, missä lie sen sitten vietätkin ja kiitokset UR:n kolumnista.

 2. karhusilta Says:

  Arvostan juomavetenä enemmän tunturipuron raikasta vettä kuin kanisterissa tuotua vettä. Mutta yhtä arvokkaita ja välttämättömiähän ne todellisuudessa ovat.

  Sileät kalliot ovat koskettavan kauniita. Niitä on koskettava!
  Kiitos kolumnin ja blogini lukemisesta - ja ahkerasta kommentoinnista.
  Niin, kai se juhannuskin sieltä tulee. Taidan olla vapailla silloin. Eipä ole erikoisempia suunnitelmia. Hyvää Juhannusta sinullekin Juha!

 3. metsämarja Says:

  Kaunista, karua ja yllätyksellistä elämäsi majakalla :)
  Mielessäni näen kuvia elokuvasta Raid, jossa seikkailaan majakan maisemissa. En muista oliko se Bengtskär vai joku muu majakka, mutta mieliinpainuva kohtaus oli. Olet jo varmasti kuullut tarinoita majakan historiasta ja niitähän syntyy lisää tämän kesän jälkeen ;)
  Sait minut innostumaan näistä maamme valopilkuista. Me kaksi “lapinhullua hiihtonaista” olemme tulossa Bengtskäriin heinäkuussa, jos meri on suotuisalla tuulella. Pohdimme vaihtoehtoja Kasnäs tai Hanko. Omat platypussit pitää reppuun pakata, jotta saapi juoda vettä ilman huonoa omaatuntoa sen tuhlaamisesta.
  Raikkaita merituulia ja kauniita auringonlaskuja sinulle majakalle!
  Viestitellään vapailla.

 4. karhusilta Says:

  Hei Metsämarja!
  Tarinoita on paljon, vaikkapa Paula Wilsonin kirjoittamassa kirjassa Bengtskär - majakka, koti ja taistelutanner. Lisäksi hän ja miehensä kertovat mielellään niitä lisää. Majakalla on uskomaton historia!

  Tervetuloa majakalle! Suosittelen Kasnäsin reittiä, on kauniimpi. Nyt olen lähdössä viikoksi töihin, mutta juhannusviikolla olisi hieno tavata!

 5. Sari Says:

  Hei Riitta!
  Oikein mukavaa ja aurinkoista Juhannusta Sinulle!
  PS. milloin ilmestyy seuraava kolumni?

 6. karhusilta Says:

  Hei Sari!
  Kiitos ja mukavaa Jussia sinullekin.
  Seuraava kolumni ilmestyy 4.7.

 7. sari Says:

  Hei Riitta!
  Kävin lukemassa uuden kolumnisi. Ilmestyykö seuraava 1.8. jotta osaan lomalla lukea?
  Onnea purjehduskurssille, milloin lähdet? vai joko olet?
  Jokos osaat vertailla tuntureita ja ulkosaaristoa, kummassa viihdyt paremmin?
  Tietysti molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa..
  Olisi vielä reilut kaksi viikoa töitä ja sitten tuntureille…

 8. karhusilta Says:

  hei Sari!

  seuraava kolumni ilmestyy 1.8., niin kuin arvelitkin. Olen nyt purjehduskurssilla ja tämä on aivan fantastista. Aurinko paistaa ja lämpöä riittää. Voin sanoa, että viihdyn sekä tunturissa että ulkosaaristossa. Täydentävät hienosti toisiaan, samaakin on.

  Olimme viime yön Turussa Aurajoella, kun laivaan piti tilata generaattorin osa. Pääsimme suihkuun ja ostamaan mansikoita torilta!

  Nautitaan kesästä. Saaristossa, tunturissa, kaupungissa ja missä ikinä ollaankaan!

 9. Sari Says:

  Moikka!
  Mitäs kuuluu? Purjehduskurssi jo takana?
  Mites majakkasaarella mennyt? tuulta ja sadetta varmankin ollut aika lailla?

 10. karhusilta Says:

  Hei!
  On ollut tosiaan tuulista ja aika sateistakin. Purjehduskurssin terveiset päivitin juuri :)