Olen saanut laitettua kotini kauniiksi. Äidin suurella vaivalla tekemä Jugend-ryijy komeilee lopultakin seinällä ja isoon keittiööni solahti mukavasti työskentelytila hyllyineen. On se vaan hienoa saada apua, silloin kun tarvitsee. “Jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa…” tietää Pave Maijanenkin laulussaan.

Töitä vaan ei meinaa järjestyä, mikähän siinä on… No, enpä jää tuleen makaamaan vaan toteutan kauan odotetun etelänmatkan. Siis Helsinkiin hurvittelemaan ja ystäviä tapaamaan. Varasin junasta hyvän makuupaikan ja sovin ystävieni kanssa yöpymisjärjestelyistä.

Päätin kuitenkin soittaa vielä työhakemukseni perään ja kysyä, mistä se minun työnsaantini kiikasti. Onhan minun se asia kohdattava ja kehityttävä tarpeen mukaan. Selvisihän se asia. Safariyrittäjät palkkaavat vain henkilöitä, joille minimipalkka riittää. Hakemani työ joulutonttuna Pallaksella ulkomaisille matkailijoille ei edellytä varsinaisesti koulutusta ja “ne budjetit yrittäjillä ovat niin tiukkoja”. Muutoin kuulema turisteja tulee ovista ja ikkunoista. Lisäväkeä rekrytoidaan.

Vaihdoin etelänmatkani pohjoisen työreissuksi. Tunnen pientä surumielisyyttä palkkauksen suhteen, mutta muutoin lähden työhön uteliaana ja avoimin mielin. Lähden nyt Leville vaalimaan joulun taikaa mm. brittituristeille. Pallakseen verrattuna Levi on varsin erilainen paikka. Tarjontaa Levillä on monenmoista ja kukin tekee itse valintansa.

Työasuna on tontun asu, joten ihan Joulupukin lähipiirissä liikutaan. Syntymäpäiväni joulunaattona taitaa mennä työn merkeissä tänä vuonna. Siitäkin tunnen pientä haikeutta. Mutta - ennen kaikkea on arvokasta, että saan solmittua yhteyksiä tulevia työtilaisuuksia varten. Tyvestä puuhun kiivetään. Joskus vaan tulee sellainen tunne, että tämä tyttö on pudonnut puusta jonkun kerran, mutta yhä ylös yrittää. Onneksi.
8 Kommenttia artikkeliin “Etelänmatka vaihtui pohjoisen matkaksi”

 1. Antero Says:

  Tuohon työnsaantiin vaikuttaa luonnollisesti tämä nykyinen, vallitseva taloudellinen tilannekin. Safariyrittäjät elävät kausiluontoisesti eivätkä välttämättä tiedä, tuleeko brittejä tänä jouluna 50 vai 500. Silti tuomitsen täysin tuon minimipalkalla pelleilyn, varsinkin sinun kohdallasi kun koulutusta ja kokemusta on “tontuksi” vähintään riittävästi ;-)
  Ei muuta kuin hymyä huuleen ja tsemppiä. Ole rehellinen oma itsesi, se on tärkeintä, näin evästi minua mummoni aikoinaan.

 2. karhusilta Says:

  Mummosi ohjeilla pärjään varmasti. Kiitos.

 3. Helena Says:

  Kylläpä sinua nyt koetellaan, Riitta. Toivon kovasti, että saisit viettää joulua ja syntymäpäivääsi uudessa kodissasi. Brittituristit arvostavat varmasti osaamistasi, ja saat hyvän mielen palautetta minimipalkkasi kylkiäiseksi.
  - Mitä tarkoittaa “hyvä paikka” makuuvaunussa? Harkitsen tällä hetkellä keväistä junamatkaa Turusta Kolariin.

 4. sari Says:

  Hei, ajattelin tekstiäsi lukiessani, että sait juuri sopivasti kodin valmiiksi ennen joulua. Mutta, mutta sähän lähdetkin sitten jouluksi töihin. No, toisaalta onhan se erilainen joulu ja iloisia ihmisiä ympärillä, ainakin toivottavasti. Se on ikävää, että vain minimipalkalla, mutta jos se tosiaankin poikisi lisää töitä, toivossa on hyvä elää. Eikö Rovaniemen Napapiirillä olisi ollut “tontulle” töitä? Ei muuten, mutta olisi saanut olla siellä omassa kodissa, ensimmäisen Joulun.

 5. karhusilta Says:

  Helena:Minusta on mukavaa päästä puhumaan englantia. Hyvää harjoitusta. Lueskelen juuri englanniksi kerrassaan suloisia tarinoita joulusta ja Lapista. Niitä on sitten tarkoitus kertoa lapsille ja veikkaanpa, että aikuisetkin kuuntelevat korvat hörössä.

  - “hyvää paikkaa” makuuvaunussa kannattaa tiedustella lipunmyyntipisteestä. Kaksikerrosvaunussa yläkerrassa ei ole läpikulkuliikennettä ja lisäksi uusissa hyteissä on oma wc ja suihku.

  Sari: Luulisi niitä tontun hommia olevan Rovaniemelläkin, mutta nyt siis tonttuilen Levillä. Työtilanteen kartoitus on tainnut olla haparoivaa osaltani.

 6. sari Says:

  Sorry Riitta! Ei missään nimessä ollut tarkoitus arvostella sun työn hakua, eikä muutakaan. Tavallaan vain suretti sun puolesta, kun joudut heti lähtemään uudesta kodistasi työn perään, Leville asti, siinä sitten vain ajattelin, että olisiko tontulle ollut lähempänä töitä ja kirkoitin nämä ajatukseni.. Mutta toisaalta onhan se koti odottamassa ja sinne on ihana palata, monta kokemusta rikkaanpana!

 7. Uuvana Says:

  Hei Riitta. Onneksi olkoon työn saannista! Nousee Levilläkin tonttujen taso kerta heitolla. Ennenkaikkea, kun saat jutella lasten kanssa ja kertoa oikeata Joulun tarinaa Suomen Lapista, niin sieltä ne uudet entistäkin tiedostavammat sukupolvet tulevat. Täytyy olla ylpeä, että meillä on tontuissakin korkentason koulutuksen saaneita. Kylläpä siellä varmaan verkostoitumista aikuistenkin kanssa tapahtuu ja uusia uria urkenee.Työniloa Sinulle.
  Terv.Uuvana

 8. karhusilta Says:

  Sari: Koen itse lähteneeni ehkä merta edemmäs kalaan. Päästyäni Levin laduille olen kuitenkin tyytyväinen päätökseeni.

  Uuvana: Kiitos. Olen hämmästynyt kuinka tasokkaita tonttuja täällä on - jopa restonomikoulutuksen käyneitä! Ja kuinka vaativaa se työ on varsinkin palkkaukseen verrattuna. Kyllä minulla kerrottavaa riittäisi, kun vain saisin sen sanottua englanniksi. Siinä mulla riittää haastetta.