Opastustyöt ovat ruskan osalta ohi ja hotelli laitettu kiinni. Tien vieressä olevassa kyltissä lukee: “avataan jälleen 3.3.2013″. Iloitsen siitä, että ryhmien kanssa meni hyvin. Pidän erityisesti pitkään viipyvistä ryhmistä. Silloin ehtii olla rauhassa tunturissa, asettua tunturissa olemisen henkiseen olotilaan. Parhaimmillaan ryhmän kanssa ylletään harmoniseen tilaan. Silloin on päästy kiireen rajan yläpuolelle. 

Tämä ei tietenkään toteudu kaikkien ryhmien kanssa. Jotkut ryhmät virittävät itselleen ansoja pitämällä kiinni kovista suoritustavoitteista ja kiireisestä aikataulusta. Koetan purkaa niitä mahdollisuuksien mukaan. Toki ryhmä itse päättää tavoitteensa ja minun roolini on auttaa. 

Jään Kilpisjärvelle syyslomaan asti osa-aikaiseen työhön koulun siivoojana. Pieni lämminhenkinen kyläkoulu on minulle ennestään tuttu. Siivoojan iloksi kaikki riisuvat kenkänsä eteiseeen, joten likaa ei paljoa kerry. Täällä ei myöskään ole sellaista meteliä kuin isommissa kouluissa. Oppilaat tervehtivät ja käyttäytyvät muutenkin kohteliaasti. Koko koulussa on luokat esikoulusta ysiluokkaan, oppilaita 21, opettajia neljä ja puoli. 

Näin minulle jää aikaa myös tunturiretkeilyyn. Eilen aurinko paistoi kuulakkasti, oli ihanteellinen ulkoiluilma. Kiipesin Ailakkavaaran päälle ihastelemaan maisemia. Koivikossa näytti vähän siltä kuin olisi leijaillut lumihiutaleita. Tunturimittarit, vaaleat perhoset lentelevät ympäriinsä ja törmäilevät välillä kulkijaankin. Iltaisin perhoset lentävät valoa kohti. Oven aukaisussa on oltava tarkkana, ettei sisälle pujahda lauma perhosia. Nyt Kilpisjärvellä jännitetään, selviytyvätkö koivut tuhoista.

Hotellin henkilökunnan päättäjäisiä juhlittiin uudella tavalla. Hyppäsimme Hurtigrutenin kyytiin Finnsnäsistä Tromsaan. Valitettavasti sää ei suosinut meitä, katselimme maisemia pilvien roikkuessa alhaalla pienessä tihkusateessa. Minuun jäi kuitenkin halu matkustaa joskus toiste pidempi matka vuonojen välissä. Maisemat näyttäytyvät erilaisina mereltä kuin tien päältä.9 Kommenttia artikkeliin “Jään vielä Kilpisjärvelle”

 1. Helena Says:

  Terveiset Naantalista! Vaahterat ja haavat ovat kullankeltaisia ja suorastaan valaisevat harmaana päivänä. Sää ja merivesi ovat lähes yhtä lämpöisiä. Huomaako siis eroa mistään? No,ainakin uimapuku on kastunut. Riitta, olethan jatkanut kylmävesiuintia? Koko kesän olen lukenut blogiasi, vaikken ole kommentin kommenttia heittänyt. Hauskaa kyläkouluelämää ja reippaita tunturiretkiä!

 2. karhusilta Says:

  Hei Helena!
  Kylmävesiuintini koki takaiskun. Ensin uin innokkaasti, mutta sairastuin silti flunssaan. Se harmitti. Nyt alan olla toipunut flunssasta ja mietin uinnin aloittamista uudelleen. Terveisiä sinne keltaiseen Naantaliin!

 3. sari Says:

  Moikka!
  Terveisiä täältä sateen ja harmaan keskeltä, taitaa siellä olla ihan samanlainen ilma? Katsoin tuolta kelikamerasta, niin Saana oli aivan hunnutettu. Tämä kesä ja syksy ovat olleet täällä todella sateisia, ei kovin montaa päivää ole ollut, jolloin ei ole pisaraakaan vettä tullut. Syksy on ollut ihmeen lämmin, ei vielä yhtään pakkasyötä. Siellä sen sijaan niitä on jo ollut.
  Mites muuten menee, oletko tehnyt omia retkiä? Kylä taitaa olla aika hiljainen, kun sesonki jo päättynyt?
  Tänään illalla saa taas tunnelmoida, kun Erätulilla ollaan niissä maisemissa, Valtijoella.

 4. karhusilta Says:

  Hei Sari!
  Kylä on hiljainen, paitsi viikonloppuisin norjalaisten tultua. Sain käsiini kiintorastikarttoja ja nyt olen löytänyt uutta intoa ulkoiluun. Eilen hain rasteja Salmivaaralla ja näin seitsemän valkoista riekkoa. Rastitkin löytyivät. Tänään kiipesin avotunturiin Jehkaksen lähelle ja haltioiduin jälleen kerran avarista maisemista. Muita retkeilijöitä näkee niin harvoin, että ne on jututettava!

 5. esteri Says:

  lämmin halaus ja tervehdys sinulle riitta sinne tarujen tuntureille! Täällä Brahessa ihanan värisiä vaahteroita. ja muitakin lempeitä ruskan sävyjä. Pikkukodissani takka antaa lämpöä. ja kynttilöitä. jokseenkin mukavaa käpertymisen aikaa tämä syksy. <3

 6. karhusilta Says:

  Hei Esteri!
  Kiitos terveisistä! Vaahteran värikkäät lehdet kuulostavat kauniilta ja takkatuli kodikkaalta. Viikon päästä lähden Kilpisjärveltä ensin Rovaniemelle ja Savoon - ja sitten Madeiralle! Madeiralla on kauniita lempinimiä: Atlantin helmi, Paratiisisaari ja Jumalan puutarha. Porukalla teemme päiväretkiä maastoon. Hyvää syksyä Esteri!

 7. Jotunheim Says:

  Hyvää syksyä.

  Pitkän mökkikesän,kesäkuun alusta- syyskuun puolelle,taas täällä Porvoossa.

  Retkeilyvarusteita on sentään seuraava sukupolvi käyttänyt(nuorin (29)kävi melontakurssin koulutukseensa liittyen).

  Tällä hetkellä minulla on ko. melojan perheeseen pinnasänky pintakäsittelyssä, joten yhteydet Lahteen ovat vahvat jatkossakin.
  Ensimmäinen lapsenlapsonenhan pääsi jo SB-GIRLS joukkueessa tyttöjen koripallon SM-sarjaan,aika kuluu..
  Asuntoni Lahdessa on vuokralla perheelle, joka on juuriltaan suomalais-dominikaanistasavaltalainen (mikä suomen sana tämäkin).
  Jaksat edelleen vaikuttua vahvasti luontoelämästä, täällä on tyydyttävä juoksulenkkeihin ja hiihtoon.Onneksi aivan nurkalta pääsee Holkenin ja Humlan metsäreiteille.

  P.S. Talvivaaran tyyppinen kehitys huolestuttaa. J.

 8. Sari Says:

  Hei Riitta!
  Oletkos vielä Suomessa? Piti jo viime viikolla laitta seuraava viesti: “Hyvää Madeiran matkaa!” Toivottavasti vielä ehdin?
  Oletkos tänä vuonna menossa Ylläkselle joulu tontuksi?

 9. karhusilta Says:

  Jotunheim:
  Voi miten hauska kuulla sinusta. Joo, kyllä, juuri näin - luonto on voimavarani ja ehkä rakkautenikin kohde. Toki siskojen lapset ovat lähellä sydäntäni myös. Siellä löytyy kolme ihanaa lasta, jotka ovat valloittaneet tätinsä. Hyvää syksyä!

  Sari: Kiitos, lähden matkalle aivan pian. Toivotuksesi ehti perille. On mielenkiintoista lähteä katselemaan Madeiran luontoa, kukkia ja levadoja. Toivon sään suosivan meitä niin, että voimme retkeillä ylhäällä vuorilla. Olen pahoillani, että olen jotenkin ollut lamaantunut kirjoittamisen suhteen. Vähän muutenkin syksyisin mielin. Hyvää syksyä joka tapauksessa! Ai niin, joulutonttukohteeni selviää lähiviikkoina.