Saamelaistyyliset päähineet ovat hurmaavan kauniita ja karvahatut lämpimiä lähes 30 asteen pakkasessa.

Ihastelin saamelaisasuihin puettuja nukkeja. Näille nukeille on loihdittu asut nahasta. Kuvat: Karhusilta

Jokkmokkin tarjonta oli runsasta, mutta ehdin ja jaksoin vain pieneen osaan kulttuuritarjonnasta mukaan. Osa voimistani hävisi sähellyksessä yöpymisjärjestelyjen kanssa. Iltamyöhään odottelimme kouluttajaamme paikalle neuvomaan telttapaikkaamme, sitten aloimme lapioida lunta väsyneinä 28 asteen pakkasessa todeten, ettei meillä olekaan mahdollisuutta käyttää sisävessaa ja vesihanaa. Kouluttajamme varasi sitten meille minimökin yhdellä puhelinsoitolla muutaman kilometrin päästä, jolloin osa voisi nukkua sisällä ja muut telttailla lähellä. Ajelimme omin päin ristiin rastiin ympäriinsä ennen kuin löysimme mökin. Lopulta meitä nukkui kymmenen henkilöä pikkumökissä kuin sardiinit purkissa. Sain migreenin.

Muutoin Jokkmokk vastasi odotuksiani ja voin suositella markkinoita lämpimästi kaikille saamelaiskulttuurista kiinnostuneille. Ulkokojuissa myydään kaikenlaista tavaraa karvahatuista ja koruista muovipusseihin ja karamelleihin. Mielenkiintoisinta oli katsella vähän sivummalla aitoja saamelaiskäsitöitä ja istahtaa kotaan nuotion äärelle porontaljalle juomaan porolientä ja juttelemaan Jokkmokkilaisen opettajan kanssa.

Saamelaismuseo Ajtte on ainutlaatuinen. Pohjoisen luontoa ja elämää esitellään kaikilla aisteilla nautittavaksi. Sain tarvitsemani rentouttavan tuokion sinirinnan luona, kun se “lauloi” tunturikoivun oksalla dioraamassa aidossa ympäristössään. Tässä museossa on onnistuttu tuomaan esille tietoa visuaalisesti herkullisessa muodossa ja maltettu pysyä riittävän yleisellä tasolla, jotta kuka tahansa pystyy vastaanottamaan tiedon. Osallistuin saamelaisasuisen kokeneen oppaan vetämälle opastetulle kierrokselle ja ymmärsin silloin monta asiaa paitsi näyttelyn sisällöstä myös siitä, kuinka nerokkaasti näyttely on rakennettu. Tänne haluan ilman muuta palata!

Tarjolla oli myös taidenäyttelyitä, luentoja, elokuvia, lastenohjelmaa, konsertteja, oluttelttoja, hengellistä ohjelmaa jne. Olin oikein tyytyväinen valitsemaani konserttiin Buljos Bidus vieraanaan Niko Valkeapää. On jännää, kuinka saamelaismusiikki tuntuu niin hyvältä. Se hoitaa sielua, saamen kieli kuulostaa tutun turvalliselta, vaikka sanoja en ymmärräkään. Musiikissa voi ikään kuin kellua tai olla läsnä kokonaan.
2 Kommenttia artikkeliin “Tuulahdus Jokkmokkin värikkäiltä markkinoilta”

 1. maija Says:

  Sääli, että energiaa piti tuhlata kouluttajan huonon organisointikyvyn takia. Sääli on myös, että luulen tietäväni kenestä on kyse sillä varsin samankaltaisia muistoja tuli mieleeni lukiessani kirjotustasi.

  Saavuin viime yönä Norjaan, samaan paikkaan, jossa olin kesälläkin töissä. Vaikka lunta onkin ennätysvähän(ja Kotkassa on ennätyspaljon), hyvin pystyy silti hiihtämään! Jipii! Ja mieli lepää tässä hiljaisuudessa. Tänään paistoi aurinkokin kauniisti, jospa huomenna kiipeäisi laaksosta tunturiin.

  Jokkmokkin markkinat myös omasta mielstäni oikein onnistuneet, pidin kovasti aidoista käsitöistä joita sieltä löytyi kun vähän aikaa etsi. Ja saamelaismuseosta!

 2. karhusilta Says:

  Olemme luokkana kertoneet huolemme eteenpäin opaskoulutuksen yleisen organisoinnin kehnoudesta. Pian on aika hakea uusia opiskelijoita ja nykyiset opiskelijat ovat parasta mainosta tuleville hakijoille. Niin kuin sinä olit minulle!

  Kirjoitin pitkään blogissa vain myönteisiä asioita opiskelusta, mutta nyt ajattelen, että lukijoilla on oikeus tietää myös koulutuksen puutteista. Ehkä joku lukija harkitsee koulutukseen hakemista…