Syyslukukausi alkaa olla pulkassa! Söin juuri upean joululounaan koululla. Olin utelias näkemään kuinka se eroaa suomalaisesta. Pitkälti samanlaista näytti olevan: lohta ja silliä, lihaleikkeleitä, maksapateeta, rosollia ja muita salaatteja ym. Perinteisiä suomalaisia laatikkoruokia ei ollut lainkaan. Tilalla oli Janssonin kiusausta, lihapullia ja nakkeja, juomana kotikaljaan vivahtavaa Julmust-limonadia.

Soisin keittiön väen näyttävän lahjakkuuttaan useamminkin, kun arkena saamme tyytyä tyyliin kalapuikkoihin ja paistettuihin perunoihin.  Ruotsalainen perinneruoka “kroppbollar” on mielenkiintoinen tuttavuus. Tennispallon näköistä keitetystä perunasta ja jauhoista sekoitettua taikinapallukkaa keitetään tunti. Sisältä löytyy lihanokare.

Suomeen matkustaminen julkisilla kulkuneuvoilla on täältä hidasta ja monimutkaista. Mennessäni Haaparannan kautta olen Suomen rajalla vasta yhdentoista tunnin matkustamisen jälkeen lukuisten bussivaihdosten vuoksi. Se ottaa voimille. Henkilöautolla sama matka kestää viisi ja puoli tuntia. Nyt matkustan Uumajasta Vaasaan lautalla, yövyn Vaasassa ja sitten pikavuorolla Savoon. Matkantekoon menee aikaa toista vuorokautta.

Olen laskenut hiihtokilometrejä ja sain juuri täyteen välitavoitteeni, 100 km! Jihuu! Seuraava tavoite onkin vaativampi… tarkoitus olisi lopultakin pohjustaa sukset.

Opiskeluumme kuuluu erilaisia projekteja itsenäisenä työskentelynä. Projektin sisällön saa valita varsin vapaasti oman mielenkiinnon mukaan. Olen sisällyttänyt blogin kirjoittamisen osaksi projektityötäni. Koululle on arvokasta, että kerron opiskelusta tunturioppaaksi Ruotsissa. Minulle tämä on mieluisa tapa koota ajatuksia ja kertoa kuulumisia. Monet suunnittelevat projektityönä jonkin vaativan vaelluksen ja toteuttavat sen sitten omalla ajalla.

Sain mieluisan työharjoittelupaikan maaliskuussa Pallastunturin luontokeskuksesta. Olen haaveillut pitkään pääseväni tutustumaan Pallakseen ja toisaalta myös luontokeskuksen toimintaan.
2 Kommenttia artikkeliin “Joululomalle Suomeen!”

 1. terho jousi Says:

  Terve, heijsan!
  Men är det inte du som har bott vid en landsväg närä Kaukjärvi?
  Hyvää Uutta Vuotta!
  TJ

 2. karhusilta Says:

  Tervepä terve terho! Tää blogi on kyllä suomeks ja savoks… miksei myös hämeeen murteella, mutta että oikein ruottia väännetään. Fy fan! Gott Nytt År i alla fall!
  Riitta