Matkustaminen oli rasittavaa ja yllätyksellistä. Kävelin itsepintaisesti sellaiset välimatkat, joihin paikalliset neuvoivat ottamaan taksin. Opiskelijabudjetti “kusee” muutenkin, kun joudun pulittamaan täyden hinnan matkoistani. Ruotsissa asumallani seudulla bussifirma ei anna opiskelija-alennusta. Tylyä! Suomessa en saa alennusta, koska opiskelen ulkomailla. Sain tuntemattomalta pariskunnalta kyydin Uumajan satamaan, kun kävelin myrskyssä ja vesisateessa rinkka selässä. Tällaista ei tapahdu tunturissa:)

Laivamatka Uumajasta Vaasaan oli Kokemus isolla K:lla. Nyt tiedän millaista on olla merisairas! Ainoa hyvä puoli oli se, että sain pitää vessapaikan rauhassa ja varustukseen kuului monikäyttöinen roskakori. Äänimaailma ympärillä kuulosti tutulta ja kannusti uusiin tyhjennyksiin. Huumori kukki, kun näimme toisemme silmästä silmään tilanteen lopulta rauhoituttua.

Tarvitsin uutta energiaa yölliseen taivaltamiseen. Ranskalaiset pastillit maistuivat käsittämättömän hyviltä ja sillä voimalla kävelin yli viiden kilometrin matkan yöpaikkaan. Lämmin suihku ja puhtaat valkeat lakanat tuntuivat ylelliseltä kokemani jälkeen. Seuraavan päivän bussimatka meni joutuisasti. Nukuin univelkaa pois ja nautin ollessani turvallisesti maan kamaralla ja vieläpä kotimaan.

Minusta tuntuu jännältä, että asun Ruotsissa läpi Savonkin jatkuvan Sinisen Tien varrella. Luin juuri netistä, että Sininen Tie (Blå Vägen) on historiallinen vaellusväylä. Tie seuraa vesireittiä pitkin tuhansia vuosia vanhaa väylää lännestä Atlantin rannalta itään Äänisjärven rannalle. 

Jouluun lataa huomaamattaankin (mikä sana!) suuria odotuksia. Silloin pettyy helposti. Kun lähtee liikkeelle avoimin mielin, ilman sen kummempia odotuksia, vastaantuleva on tuoretta. Kävin hetki sitten yllätysvierailulla tuttavaperheessä ja siitä jäi hyvä mieli. Tuumailin kävellessäni, että soitanpa ovikelloa, vaikka tuskin siellä kukaan on kotona. Koko perhe oli kotona ja yhteisestä tuokiosta tuli päivän piristysruiske.
Yksi kommentti artikkeliin “Joulun odotukset”

  1. Riitta ja Veijo Says:

    Ilo oli sitten molemminpuolinen, kun piipahdit yllätysvierailulla kuin pieni tunturin joulutonttu :) Oli mielenkiintoista kuulla kuulumisisasi. Oikein mukavaa loman jatkoa sinulle ja piipahda toistekin, kun täällä päin liikuskelet. Terkuin se Petosen tontut