Pakkailen tavaroita puoleksitoista kuukaudeksi. Sukset ja voiteet ensimmäisten joukossa vaikka lunta on vasta nimeksi. Pian lähden Ylläkselle joulutontuksi. Brittiperheiden kanssa saan kunnon kielikylvyn. Olen harjoitellut englantia koko syksyn kansalaisopiston keskustelukurssilla. Vähän minua toisinaan harmittaa, kun en pääse käyttämään Ruotsissa oppimaani ruotsinkieltä. Ruostuu vain, fy fan!

Tontun palkka on pieni, asuminen maksaa ja koko touhu alkaa kolmen päivän palkattomalla työhön perehdyttämisellä. Olen kuitenkin innoissani, kun saan tutustua Äkäslompoloon. Yllästä moni kehuu, etenkin hiihtäjät. Vuosi sitten tonttuilin Levillä. Silloin totesin todeksi Levin maineen biletyspaikkana ja kaipasin johonkin sielukkaampaan paikkaan.

Olen herätellyt henkiin vanhaa harrastustani avantouintia. Uskallan toistaiseksi vain kastautua pikaisesti. Eilen pulahdin kaksi kertaa ja tunsin kehossani hyvän hyrinän. Hyvän olon tunteen, joka koukuttaa positiivisella tavalla. Avannosta saa voimaa ja sinne voi jättää murheensa. Kokemus on mielestäni voimakkaan fyysisyyden lisäksi myös vahvasti henkinen. Rovaniemellä olen nyt kävellyt avannolle useana päivänä, matkaa kertyy edestakaisin kymmenen kilometriä.

Olen kirjoittanut kolumneja kerran kuussa Uusi Rovaniemi-lehteen vuoden verran. Ilokseni saan jatkaa kirjoittamista ensi vuodenkin. Kävin toimituksen studiossa kuvattavana. Vuosi sitten kuvaus jännitti, mutta nyt vain naureskelin. Kuvia räpsittiin paljon, mutta suosikki nousi sieltä esiin. Luultavasti lehteen laitetaan kuva, jossa pidän kämmeniä vastakkain kuin Lucia-neito tai joogassa kiitosasennossa. Ja tietenkin nauran iloisesti.
2 Kommenttia artikkeliin “Joulutontun vilahdus”

  1. Helena Says:

    Reipas olet, Riitta! Voimia ja iloa joulutonttu-urakkaan. Äkäslompolossa viihtynet paremmin kuin Levillä. Kiva kylä ja kaunis kirkko, jonka ikkunasta on upea näkymä tunturiin. Siinä voi katsella kaamoksen sinisiä sävyjä tai auringon laskua keväällä, niin kuin me teimme. Kirkossa konsertoi silloin Petri Laaksonen ja toisena iltana oli Korsuorkesterin hartaus. Äkäslompolossa ei avantoa ollut kuin Ylläksen Yöpuulla. Avantouintiaddiktio on niitä parhaita, joihin kannattaa itsensä koukuttaa. Terveisiä muuten merestä; tulin juuri sieltä. Missä Rovaniemellä pulahdetaan kylmään veteen? Toivottavasti ensi keväänä riemuitsemme Kilpisjärven kirkkaassa avannossa!

  2. karhusilta Says:

    Toivottavasti pääsen jatkamaan avantoharrastusta Ylläksellä. Rovaniemellä uintipaikka on joessa Kukanniemessä, samassa kuin Pursiseura. Ounasvaaran Ladulla on suunnitelmissa uuden uintipaikan ja pukutilojen rakennuttaminen kaupungin kanssa nykyiselle uimarannalle.