Vau mikä vuodenaika kevät on! Aurinko, vihreän eri sävyt ja värikkäät kevätkukat huumaavat. Istuin ulkoilmassa lumoutuneena kahdessa eri kaupungissa Suomessa ja Ruotsissa. Kuopion torilla lupsakkaassa tunnelmassa join kahvia ja maistelin Suonenjoella kasvihuoneessa kypsyneitä mansikoita auringon lämmittäessä ihoa juuri sopivasti. Ah!

Uumajassa istuin raatihuoneen takana sijaitsevassa suositussa puistossa Uumajajoen rannalla. Puistoon tultiin retkieväiden kanssa ja kiirettä ei näyttänyt olevan muilla kuin naakoilla. Seurasin naakkojen vesileikkejä pyöreässä tulppaaneilla kehystetyssä vesialtaassa, jonka keskellä pulppusi suihkulähde.

Kävin Uumajassa Västerbottenin museossa katselemassa saamelaisten historiaan liittyviä asioita mm metsästyksestä, kalastuksesta ja poronhoidosta. Tunnen jonkinlaista yhtäläisyyttä nykyisen elämäntapani ja pitkin vuotta porojen perässä asuinpaikkaa muuttaneiden saamelaisten välillä.

Uumajan Suksimuseosta löytyy maailman vanhimmat sukset. Leveiden puusuksien iäksi on arvioitu 5 200 vuotta ja ne ovat säilyneet suossa hapettomassa tilassa. Sukset näyttävät ihan suksilta mutta sauva näyttää lähinnä melalta. Eripituisia ja -levyisiä vanhoja puusuksia on esillä melkoinen määrä ikäjärjestykseen aseteltuina. Katselin kieli pitkällä joitakin kauniisti koristeltuja puusuksia kukkakuvioilla tai geometrisillä koristekaiverruksilla. Pohjoisen lumisella seudulla on tarvinnut etsiä keinoja lumen päällä liikkumiseen. Yksinkertaisia lumikenkiä isännän lisäksi käyttivät myös hevoset. Liikkuminen hangella nopeutui suksien keksimisen myötä, kun osa matkasta taittui liukumalla ja tarvittavaa pitoa potkuun saatiin kiinnittämällä eläimen karvaa toisen suksen pohjaan. Nerokasta!
Yksi kommentti artikkeliin “Kaupunkielämästä nauttimassa”

  1. karhusilta Says:

    Huh, huh Kuopion torin ampumatapausta vain muutaman päivän vierailuni jälkeen. Siitä on lupsakkuus kaukana. Ei riitä ihmisjärki ymmärtämään.