Meillä on kolme lukukautta: syys-, kevät- ja kesälukukausi. Kesän lämmössä mm kiipeillään ja perhokalastetaan. Nyt on oikea hetki nauttia lumesta. Lähiaikoina suoritetaan moottorikelkkakortti, testataan varusteita pakkasessa, opiskellaan lumivyöryyn liittyviä asioita, lasketaan tellua eli telemarkia ja rakennellaan erilaisia lumimajoitteita. Oma lapio on pakollinen varuste!

Sydäntalvella täällä saattaa olla varsin kireää pakkasta. Silloin retkeily ja yöpyminen maastossa on haasteellista. Kokemuksesta tiedän, että lumen sisällä on hyvä nukkua, kuin riekko kiepissään. Yösijan “rakentaminen” lumesta on riekolle helppoa. Se vain sukeltaa lennosta lumen sisään. Ruoanvalmistus kylmissä olosuhteissa tuo omat vaikeutensa. Pakkanen asettaa korkeat vaatimukset retkikeittimelle. Juomaveden sulattaminen lumesta on aikaa vievää. Kaikki mahdollinen jäätyy.

Tällä viikolla opiskelemme meteorologiaa. Minulta jäi luentojen parhaat palat väliin, kun Suomesta paluu viivästyi flunssaa parannellessa. Onneksi olen hankkinut aikoinaan hyviä sääkirjoja, joiden avulla nyt selvittelen itselleni sääilmiöitä. Aihe on kiinnostava ja tärkeä retkeilyssä.