Tänään oli jälleen vuorossa suosittu kelkka-hiihtoretki jylhissä maisemissa Haltin lähellä. Näimme kaksi kiirunaa puuttomassa tunturissa eli paljakalla toisistaan kiinnostuneen näköisinä. Muutama päivä sitten näimme Saanan lähellä koivikossa soidinasuisen riekon. Valkoisen linnun pää ja kaula olivat jo vaihtaneet väriä ja kyllä se minunkin mielestäni oli oikein näyttävä asu. Opaskaverini Jaakko tuli suksineen viereeni osoittamaan riekon sijaintia sauvalla ja kuinka ollakaan kaaduimme siihen paikkaan vierekkäin. Sen jälkeen riekko ei kiinnostanut hiihtäjiä, vaan valokuvaan haluttiin hangessa makaavat oppaat. Turhaan osoittelin sauvalla selittäen, että se kiinnostava asia on tuolla koivikossa…

Olemme nähneet muutaman kerran piekanoita taivaalla. Se on varsin suuri lintu, siipien kärkiväli voi olla jopa puolitoista metriä.

Viimeksi tänään saimme katsella poroja melko läheltä. Saamen kielessä on paljon poroa merkitseviä sanoja. Yksi ainoa sana kertoo minkä värinen tai ikäinen poro on tai mitä sukupuolta se on tai jopa poron luonteesta. Valkko on valkoinen poro, vaadin merkitsee yli 3-vuotiasta naarasporoa ja hirvas on yli 3-vuotias urosporo. Maanijaksi kutsutaan arkaa, ihmistä karttavaa poroa. Tänään näkemämme porot hakeutuivat ihmisen lähelle ruokinnan toivossa.

Pilkkikausi tunturijärvissä on parhaimmillaan. Näimme tänään jäällä kalasaaliin joukossa kirkkaan punavatsaisen raudun eli nieriän. Vatsan voimakas väri saattaa kummastuttaa pilkkijää, ellei tiedä sen kuuluvan asiaan.