Kilpisjärven kevät on kohta pulkassa opastettujen hiihtoretkien osalta. Varsin erikoiseksi kevään tekee se, että hangen kantoa ei ole ollut lainkaan. Pikkupakkasta on riittänyt ihan näihin päiviin asti. Voitelu on onnistunut helposti purkkivoiteilla. Tänään lumi on märkää. Lunta oli aluksi huolestuttavan vähän, mutta sitä on sadellut lisää.

Olen säästellyt voimiani hyödyntämällä valmiiksi poljettuja latuja. Nostan hattua niille, jotka ovat aukaisseet umpihankeen uusia reittejä. Hiihtokilometrejä tänä talvena on kertynyt ennätyksellisesti, tuhat kilometriä ylittyi viime viikolla. Ehkä treenaaminen kannattaa, sillä olen jaksanut edellisvuosia paremmin. Vapaapäivät menevät levätessä ja pyykkiä pestessä. Keho kaipaa lepoa.

Pulmusia on näkynyt enemmän kuin aiempina keväinä. Pulmusparvia on jäänyt kylän lintulaudoille odottelemaan pälvien vapautumista. Kaunis lintu lumenvalkoisuudessaan. Puhdas kuin pulmunen.

Mallan päällä pysähdyimme kuuntelemaan kiirunan narinaa ja seuraamaan kolmen kiirunan elämää. Kylän uusi asukas, Paavoksi nimetty metso herättää ihmetystä. Se päästää ihmisen aivan viereensä.

Kunnollista kevätmyrskyä ei ole ollut. Yleensähän jossakin vaiheessa tuule ja tuiskuaa niin, että eteensä ei näe. Perjantaina veteraanipäivänä on viimeinen työpäiväni ja samalla juhlallinen tapahtuma kolmen valtakunnan rajapyykillä. Toisen maailmansodan päättymisen kunniaksi lippu nostetaan salkoon, kuunnellaan kenttähartaus ja syödään hernekeittoa. Pyykille voi hiihtää tai hypätä  moottorikelkan vetämään rekeen.

Opastettujen hiihtoretkien tulevaisuus hotellilla huolestuttaa. Väki vähenee ja vanhenee, uusia asiakkaita tulee liian vähän. Kuinka kauan saan vielä tehdä tätä unelmatyötäni? Asiakaspalaute on ollut hyvää, olen nöyrän kiitollinen siitä. Hotellin toiminnan on kuitenkin oltava kannattavaa ja siihen tarvitaan riittävän suuri asiakasmäärä.
4 Kommenttia artikkeliin “Kilpiksen kevätretket lopuillaan”

 1. sari Says:

  Moikka!
  Kuinka ihmeessä tämä aika menee näin nopeasti, onkos siitä jo neljä viikkoa, kun itse siellä olin, taitaa olla, aika vain häviää jonnekin..
  Nauti nyt vielä viime hetket Kilpparin upeista, puhtaan valkoisista maisemista, imien tuntureiden ihmeellistä energiaa, sillä sitten taas jaksaa arkea ahertaa. Vai ehditkö vielä viettää siellä lomaa, ennen kuin koti kutsuu? Vai kutsuuko jo majakkasaari?
  Onkos ensi viikolla lehdessä sun kolumni?
  Onkos se aina kuun ekana keskiviikkona?

 2. karhusilta Says:

  Hyvästelin juuri viimeiset viikkoasiakkaat, haikeata on. Kausi meni hujauksessa. Nyt minulla olisi aikaa muutama päivä tehdä omia retkiä, mutta sää ei houkuttele hiihtämään. Tuulista, pilvistä ja vesi lorisee. Ensi viikon ennusteissa talvi näyttäisi palaavan kunnolla. Silloin varmaan on hangenkantoakin, mutta minulla on jo koti-ikävä. Ehdin olla Rovaniemellä muutaman viikon ennen kuin siirryn etelään. Seuraava kolumnini on 9.5. ja sitten seuraava 6.6. Muita aikoja ei ole vielä sovittu.

 3. sari Says:

  Hei Riitta!

  Oikein mukavaa ja lämmintä Vappua, missä ikinä oletkin!

 4. karhusilta Says:

  Hei Sari!
  Kiitos, näin kotoa käsin. Matkustin vappupäivänä Kilpikseltä Rovaniemelle. Vappuaattoiltana kävin silmäilemässä suksivuokraamoa, että kaikki on varmasti kunnossa kauden päätteeksi. Ikävä yllätys: bongasin yli kymmenen paria liisteripohjaisia suksia. Niinpä puhdistin suksia samalla kun hotellille virtasi äänekästä juhlaväkeä. Mieluumin tuoreen liisterin poistoa kuin ensi keväänä kuivuneen liisterin epätoivoista puhdistamista. Ehdin kuitenkin nauttia vapun vietosta. Nyt on hyvä mieli onnistuneesta kaudesta ja puhtaista suksista!