Hyppäsin Rovaniemen helteessä bussiin kuuden kassin kanssa. Sillä tavaramäärällä koetan selvitä kolmisen kuukautta, sisä- ja ulkohommissa sekä vaelluksella. Hellettä riitti vielä Muoniossa, mutta ennen Kilpisjärveä sää vaihtui viileäksi ja samalla maisema jylhäksi. Taas totesin, kuinka täällä ollaan omassa maailmassa.

Jo samana iltana kapusin ystävän kanssa kasviretkelle Jehkatsin rinteille tihkusateessa. Säänmukaiseen varustukseen kuuluivat goreasu, pipo ja hanskat. Tunturikukat kukkivat parhaimmillaan, kertasin nimiä harmaista aivosoluistani ja kasvikirjasta. Tunturikohokki, sielikkö, uuvana, ruusujuuri …

Kiipesin seuraavana päivänä Saanalle muutaman ystävän kanssa. Saanan koivikossa meitä odotti satumainen näky: keltaiset kullerot ja lilat metsäkurjenpolvet kukkivat kilvan tunturikoivikossa. Täydellinen värien ja muotojen harmonia. Näin siinä samanlaista ihanuutta kuin television pienille lapsille suunnatussa Teletappien maisemassa. Itikoita oli aika paljon koko matkalla. Jopa ylhäällä Saanan päällä tuuli oli tyyntynyt ja ne pikku pirulaiset inisivät korvan juuressa.

Opastin ystäviäni polulta sivuun bongaamaan valkoisia jääleinikkejä. Nämä kaikkein korkeimmalla kasvavat tunturikukat ilahduttivat meitä kaikkia. Harvinaista herkkua. Bongasimme myös karujen paljakoiden linnustoa, kiirunan ja pulmusia. Piekana liiteli taivaalla. Harvoin kahvi maistuu niin hyvältä kuin kahden tunnin kiipeämisen jälkeen.

Pääsin käymään Norjan puolella Lullelaakson luontopolulla. Näin orkideakasveihin kuuluvan kukkivan tikankontin! Paluumatkan nähtävyytenä Morsiushuntu-putous osoitti olevansa nimensä veroinen. Mielihyvällä ajattelen, kuinka minulla on nyt hyvää aikaa juosta pitkin tuntureita. Mitä kaikkea ehdinkään vielä nähdä ja kokea! Hyvää kesää kaikille helteessä piehtaroiville toivottelee täältä tunturituulesta villasukissa ja pitkähihaisessa viihtyvä ystävänne.
4 Kommenttia artikkeliin “Kilpisjärven kesässä”

 1. Helena Says:

  Hei Riitta! Lueskelin viime syyskuun blogejasi Kilpisjärven ruskasta. Ne houkuttaisivat lähtemään, vaikka polvi ei tykkää alamäestä. Mistä alkaen olet siellä vetämässä ryhmiä? Voisinhan kulkea omia polkujani hitaammin.

 2. karhusilta Says:

  Opastan syyskuun ajan ryhmiä tunturissa. Olisipa mukavaa nähdä! Auttaisivatko sauvat alamäessä? Viime syksynä ruska-asiakkaat opettivat minua käyttämään sauvoja tunturissa ja koen ne hyvänä varsinkin laskuissa.

 3. sari Says:

  Hei Riitta, sun kesä-syksy kuulostaa todella mahtavalta. Jos joskus saisikin olla noin pitkän ajan tuntureiden sylissä, vaikka kokonaisen vuoden. Onko siellä ollut millaisia ilmoja? Täällä hellettä, nyt hieman viileämpää. Oletko tehnyt paljon retkiä? Itsellä vielä pari päivää töitä ja lomalle. Täytynee vähän vielä kerrata tunturikukkien nimiä. Tunturit kutsuvat… Hyvää kesän jatkoa!

 4. karhusilta Says:

  Täällä on ollut monenlaista ilmaa: lämmintä ja poutaa, sadetta ja kylmää tuulta. Olen retkeillyt sydämeni kyllyydestä! Hauskoja tunturiretkiä!