Kilpisjärvellä lunta on normaalitalvea vähemmän, kun Etelä-Suomessa suorastaan tuskaillaan lumimassojen kanssa. Tuuli on pöllyttänyt lumia pois tuntureiden laelta. Toki lunta on riittävästi hiihtoretkiä ajatellen ja koivurajan ylityksen jälkeen hanki kantaa missä vain. 

Ehkä moni on saanut hiihtää kyllikseen kotimaisemissa ja hiihtoviikko tunturissa ei tunnukaan yhtä houkuttelevalta ajatukselta kuin ennen. Ainakin minä ajattelin niin, kunnes kiipesin suksilla avotunturiin ja minut valtasi tuttu tunne. Tunne, jonka voi saavuttaa vain avarassa tunturimaisemassa. Vapauden hurmaa ja riemukasta oloa. Valkoisia tuntureita silmänkantamattomiin ja mahdollisuus kiitää missä vain. Pakkasta on vielä kymmenkunta astetta, mutta päivät alkavat hiljalleen lämmetä. Päivän valoisa aika pitenee joka päivä, tällä hetkellä hämärtää puoli kahdeksan maissa.

Olen kunnostanut pari päivää vuokrasuksia; puhdistanut ällöttäviä viime kevään liistereitä ja työstänyt suksia luistaviksi keväthangille. Hotelli avattiin tänään, pian pääsen vetämään hiihtoretkiä tunturiin. Sain testattavaksi upeita kuoriasuja, siis tuulenpitäviä takkeja ja housuja. Aika outo nimitys tuo kuoriasu, mutta heikosti hengittävässä asussa ehkä joskus tuntuu kuin olisi kuoren sisällä… Tunturituulessa tiivis asu on välttämätön, mutta säiden lämmettyä siirryn mieluusti puuvillaiseen anorakkiin. Nyt voin siis vaihtaa asua monta kertaa viikossa; maanantaina kirkkaanpunaista, tiistaina turkoosia, keskiviikkona tiilenpunaista… Mikäpä naisesta olisi hauskempaa.

Tervetuloa tuntureille, viime hetken majoituspaikkoja löytyy vielä, jos joku innostuu. Talven mittaan hiihdetyt kilometrit palkitsevat kohonneella kunnolla, jolloin voimia vapautuu tunturin lumosta nauttimiseen. Siihen tärkeimpään.
2 Kommenttia artikkeliin “Kilpisjärven tuntureilla”

  1. Helena Says:

    Puhdistat vuokrasuksia viime kevään jäljiltä? Luulisi suksien pohjan kärsivän, kun liisterit ovat seisseet siinä vuoden verran. Ihmetellä täytyy. Eihän se toki sinun vikasi ole. Avaraa tunturimaisemaa odotellessani hiihtelen suolla. Hankikantoa on, kun lähtee ajoissa liikkeelle. Reipasta viikkoa!

  2. karhusilta Says:

    Kiitos! Yksi voiteluasiantuntija kertoi kerran, että itse asiassa voiteet suojaavat suksen pohjaa kesän aikana kuivumiselta. Mikä ihana tekosyy unohtaa vanhat “rasvat” pohjaan, kun puhdistaminen tökkii kauden lopussa. Valitettavasti homma tökkii vielä enemmän seuraavan kauden alussa…