Edessä on parin viikon tiivis reissu Jämtlandiin, Åren lähettyville. Menomatkalla poikkeamme laadukkaita, mutta kalliita telttoja valmistavalla Hillebergin tehtaalla. Nukumme retkillämme ympärivuoden Hillebergin tunneliteltoissa, sillä niihin voi luottaa joka säällä.

Ensimmäisellä viikolla ohjelmassa on koskenlaskua, mutta ei huvittelumielessä vaan viikon tiukka treeni tähtää koskenlaskuoppaaksi valmistumiseen. Olemme lukeneet etukäteen teoriaa aiheesta. Kurssi sisältää mm. pelastusharjoituksia, koskenlaskua kumiveneellä, koskessa uintia, kaatumis- ja kahluuharjoituksia, koskikajakilla treenaamista sekä teoriakokeen. Virtaavassa vedessä on valtava voima ja se sisältää todellisia vaaranpaikkoja kokemattomalle. Muistan vieläkin kuinka Suomen eräopaskoulutuksessa kurssikaverini esittelivät mustelmiaan sun muita vaivojaan vielä viikon koskessa uinnin jälkeen.

Toisella viikolla kiipeillään Stugubergetillä, Jämtlannin suosituimmalla kalliokiipeilypaikalla. Tavoitteet ovat jälleen korkealla. Lue: luullakseni liian korkealla minulle aloittelijana. Viikkoon sisältyy Ruotsin Kiipeilijäliiton normien mukaisesti kalliokiipeilyn peruskurssi ja jatkokurssi sekä pelastuskurssi vielä kaiken kukkuraksi.

Olemme valmistautuneet kiipeilemällä pitkin seiniä, katsomalla kiipeilyfilmiä ja lukemalla aiheesta. Luokkamme kovin kiipeilijä on opastanut mm. solmujen teossa ja välineiden hankinnassa. Moni on ostanut vinon pinon kalliita kiipeilyvarusteita, mutta minä olen pitänyt kukkaron nyörit tiukalla. Kiipeilyssä tarvitaan erityisesti lajia varten suunnitellut kiipeilykengät, jotka pitävät hyvin kiipeillessä, mutta ovat muuten napakkuudessaan epämukavat. Sain onneksi sopivat tossut siskolta käyttööni. Muun varustuksen aion lainata paikan päältä.

En ole erityisemmin vauhdin ja vaarallisten tilanteiden ystävä. Koskenlaskussa ja kiipeilyssä on hyötyä tietystä rämäpäisyydestä. Kuinka minä varovaisella luonteellani ja jäykähköllä kehollani pysyn menossa mukana? Jo kiipeilyvarusteiden kirjo ja terminologia herättävät minussa rauhattomuutta, puhumattakaan mahdollisen huolimattomuuden seurauksista. Lohdutan itseäni ajattelemalla, että opin monia arvokkaita asioita, vaikka kaikkea en kerralla pystyisi sulattamaankaan. Tämähän on ennen kaikkea hieno tilaisuus tutustua uusiin asioihin.