Tunturioppaaksi Ruotsissa opiskeleva Joel Jemander vieraili luonamme Kilpisjärvellä ennen pitkää seikkailuaan Ruotsin pohjoisimmasta pisteestä eteläisimpään. Joel osallistui kanssamme päivän opastetulle hiihtoretkelle Mallan luonnonpuistoon. Hurmaavan olemuksensa lisäksi hän ilahdutti meitä polkemalla latua umpihangessa ja lapioimalla yhteisen lumisohvan evästauolla. Siinä sitten istuttiin Mallajärven rannalla kasvot aurinkoon päin ja mutusteltiin eväitä onnesta hykerrellen.

Aurinkoinen ja paikoitellen tyyni sää houkutteli meidät hiihtämään pitkän lenkin. Liekö matkaa kertynyt päivän mittaan kolmisenkymmentä kilometriä? Tarkan matkamäärän kertova GPS:ni on “unohtunut” toistaiseksi kotiin. Eihän me olla suorittamassa jotakin, vaan nauttimassa tunturihiihdosta ja -luonnosta sekä toistemme seurasta.

Joel piti hotellilla esitelmän tulevasta Multiexpedition-seikkailustaan. Siinä hän kulkee Ruotsin läpi sadassa päivässä kymmenellä eri tavalla. Hiihtämistä, ratsastusta, pyöräilyä, melontaa merikajakilla ja kanootilla, rullaluistelua, vaeltamista, juoksemista, koiravaljakolla ajoa ja rullasuksilla hiihtoa. Päivämatkat ovat huikeita; esimerkiksi juoksuosuuksilla hän taittaa maratonin verran päivässä.

24-vuotias nuorukainen aloitti taivalluksensa aprillipäivänä Kolmen valtakunnan rajapyykiltä kohti Pältsaa hiihtämällä ahkio perässään. Saattaessamme hänet moottorikelkalla rajapyykille oli jo sattua ensimmäinen haaveri. Reessä ollut ahkio ja mies lensivät järvelle sohjoon, mutta onneksi selvittiin pelkällä säikähdyksellä. Mitä tahansa voi sattua matkan varrella. Yksin liikkuvana Joel on miettinyt turvallisuutteen liittyviä asioita erityisen tarkkaan. Hän lähettää päivittäin viestin voinnistaan ja sijainnistaan. Vain nappia painamalla lähtee tarvittaessa tieto hätätilanteesta ja sijaintipaikasta auttajille.

Joel on valmistellut seikkailuaan kahden vuoden ajan. Jo pelkkä tarvittavien liikkumavälineiden saaminen oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan on vaatinut paljon suunnittelua ja yhteistyötä bussiyhtiöiden kanssa.

Riittävä energian saanti on välttämätöntä näin pitkän ja raskaan suorituksen onnistumiseksi. Joel on kuivannut etukäteen valtavan määrän elintarvikkeita ja tehnyt valmiita aamupala- ja pääruokasekoituksia annospakkauksiin. Bensakäyttöisellä retkikeittimellä niistä valmistuu maistuvia aterioita. Etelään päin mennessä valmiita ruokapaikkoja löytyy yhä helpommin.

Telttayöpymisiä tulee paljon. Monesti se on ainoa vaihtoehto, mutta toisinaan myös keino pitää kustannukset kurissa. Onneksi sponsoreita on löytynyt mukavasti. Esimerkiksi Ruotsissa tunturi- ja retkeilymajoja ylläpitävä STF (Svenska Turist Förening) tarjoaa Joelille monessa paikassa yösijan ja aterioita.

Joelin retkeä voi seurata blogista osoitteessa:

www.multiexpedition.blogspot.com

Joel Jemander Ruotsin pohjoisimmassa pisteessä Kolmen valtakunnan rajapyykillä.