Tilhiparven helisevä ääni saa minut pysähtymään. Jään seisomaan paikalleni haltioituneena. Kuuntelen aikani ja sitten hiivin lähemmäksi nähdäkseni töyhdön ja silkkimäisestä höyhenpeitteestä erottuvat keltaiset koristeraidat. Tilhiparvia pyrähtelee tuon tuosta latvuksesta toiseen. Aamulla saan kävellä varoen, koska musta jää nuolee asfaltin pinnan pelottavan liukkaaksi. Rapakko on kuivunut jääkanneksi, joka rusahtaa helposti rikki jalan alla. Iltapäivän aurinko sulattaa jääpisarat riippakoivun alastomilta oksilta.

Kahlaan lämpöisillä kumisaappailla pitkin rantoja kunnes olen hikinen ja sitten pulahdan jääkylmään veteen. Hurr! Kerään rannalta kuivaa puuta, sytytän nuotion ja ruokin tulta risuilla. Poimin puolukoita, mutta vain pienen määrän niin kuin lomailijalle sopii. Keitän kotona ruispuolukkapuuroa istuen kattilan äärellä kiireettömänä. Kävelen pitkän matkan pimeässä luonnossa otsalamppu päässä käydäkseni viereisessä kylässä konsertissa.

Kokeilen uimahallin puoli-ilmaista infrapunasaunaa ja luen netistä sen monista terveysvaikutuksista. Leikin olevani ruotsalainen käymällä solariumissa, valkaisemalla hampaita sekä värjäämällä hiukset tietoisena siitä, ettei mikään niistä ole terveellistä!

Lepään päivän mittaan heti kun väsyttää ja huomaan ilokseni, että silloin voimani palautuvat. Kuuntelen norjansaamelaisen Mari Boinen suoraan sieluun menevää laulua. Katson lasten elokuvaa Kråkguldet, jonka lainaan sillä perusteella, että se on kuvattu lumisessa maisemassa. Elokuvan myötä luokseni tulvahtaa lumesta notkuvia oksia, koulun joulujuhlaan valmistautumista, lämpimiä värejä vaatteissa ja sisustuksessa. Filmi on kuvattu 1969. Hidastempoista. Hehkutan lumen odotustani äärimmilleen lukemalla uusimmasta Utemagazinetistä tunturihiihtoa koskevia kuvauksia.
6 Kommenttia artikkeliin “Lomatunnelmia”

 1. Milla Says:

  Kaunista kerrontaa. Huomaa, että nautit kirjoittamisesta. Olet valinnut työn, joka antaa tekijälleen suuren nautinnon.

 2. jotunheim Says:

  Hei lomalainen.
  Eipä näy työpaikalla tilhejä eikä puolukoita, mutta joululomaa odotellaan.

  Kävin luolailemassa.
  Lähetin siitä virallisen sähköpostin hetki sitten.

  Täällä ei lumen tulosta ole suuria toiveita, nämä syksyt ovat muuttuneet niin pitkiksi.
  Onhan se hyvä, jos siellä on parempi talvenalku.
  J.

 3. maija Says:

  Hei vaan! Eksyin tänne tuon kurssikaverin sivulta. Terveisiä Lapista, tänään satoi lunta. Lomasi kuullostaa oikein mukavalta! Jaksamista ja mukavaa kouluvuodenjatkoa, toivottavasti nähdään joskus!

 4. karhusilta Says:

  Joo, Maija, olisi kiva nähdä taas. Onnittelut upeasta melonnastasi, kun vetelit Suomen ja Ruotsin rannat. Sinua voi hyvällä syyllä kutsua sankariksi, nykyajan Suomi-neidoksi tai Ainoksi… Kiinostuneille lisätietoa osoitteesta http://www.ljusblabandet.se
  Löytyy myös suomenkielisenä.

 5. aino-elina pesonen Says:

  Tervehdys pitkästä aikaa,

  Osaatpa kirjoittaa kauniisti ja elävästi. Tässäkin tekstissä välität hienosti “lumista” tunnelmaa. Minäkin täällä etelässä odotan lumen tuloa - miten tänä vuonna - tuleekohan lunta?
  uudeksi vuodeksi menemme Lappiin hiihtämään, joten omalta osaltani olen varmistanut lumen.
  Hyvää vointia,

  aino-elina

 6. karhusilta Says:

  Kiitos Milla ja aino-elina. Minä niin pidän kehuista:) Toinen puoli asiassa on se, että kirjoitusten julkaiseminen kysyy rohkeutta. Itsekritiikki jurnuttaa milloin mistäkin ja jos sitä jäisi loputtomasti kuuntelemaan, blogia ei olisi vielä perustettukaan.