Luen parhaillaan Patricia Tudor-Sandahlin kirjaa “I tacksamhetens tecken” (kirja saatavana suomeksi nimellä Tuhat syytä kiittää). Ruotsissa tunnettu psykologi, psykoterapeutti ja luennoitsija tarkastelee kirjassa kiitollisuuden merkitystä elämässä. Teksti koskettaa minua ja auttaa hitusen ymmärtämään itseäni.

Erityisesti minua auttaa englanninkielisen termin “resentment” (suomeksi katkera mieli, mielipaha) tarkastelu. Tunnen tipahtaneeni ja juuttuneeni siihen tunteeseen, vaikka haluan päästää siitä irti. Kirjan mukaan aina ei ole helppo itsekään nähdä mitä asioita “resentment” pitää takanaan, tunteeseen juuttuu helposti kiinni ja jää pyörimään pahan kehässä.  “Resentment” estää näkemästä hyviä puolia ja erilaisia vivahteita toisissa ihmisissä ja asioissa.

Tunnistan itsessäni jonkinlaista maailman mustumista ja värisävyjen katoamista. Jokin korventaa sisällä, mutta en oikein ymmärrä itsekään mikä. Pettymys riekon katoamisesta sai melkoiset mittasuhteet ja vaikutti olemiseeni viimeisillä opiskeluviikoilla. Nyt asia on sovittu ja saan tilalle uuden, mutta tunnen avuttomuutta edelleen jatkuvan mielipahan kanssa.

Olin suunnitellut järjestää viimeisellä opiskeluviikolla tuokion, jossa toisimme esille mitä olemme oppineet toisiltamme ihmisinä kahden vuoden aikana. Siis mistä olemme kiitollisia toisillemme. Olin jo kirjoittanut oman osuuteni, mutta sitten en kyennytkään toteuttamaan ohjelmaa.
4 Kommenttia artikkeliin “Lukemisesta jälleen helpotusta”

 1. Launoset Says:

  Lämpimät onnittelumme valmistumisesi johdosta ! Olet ollut tosi sinnikäs opiskelija ja on hienoa, että saavutit tavoitteesi. Tasaisia polkuja sekä lempeitä ja lämpimiä tunturituulia toivottavat Launoset Pikonniemeltä.

 2. karhusilta Says:

  Kiitos!Onpa hauskaa kuulla teistä. Nauttikaa Kallaveden liplatuksesta ja auringon säteistä.

 3. Anne Says:

  Riitta. Lämpimät onnittelut valmistumisen johdosta. niin sitä pitää, mahtava suoritus. Muista nyt nauttia alkaneesta kesästä, erityisesti valosta ja siitä ettei vieläole aika käyttää kilinkarvaista päähinettä.

 4. karhusilta Says:

  Kaunis kiitos Anne. On tosiaan ihanan valoisaa ja maltan kyllä odottaa niitä kylmempiä kelejä, että pääsen käyttämään taas kilinkarvaista päähinettä.