Äkkinäinen saattaisi luulla, että lumivyöryt eivät kosketa meitä. Ehkä Alpeilla tai jossakin muualla kaukana… Se ei ole kuitenkaan totuus. Meikäläisissä olosuhteissa lumivyöryn vaaran voi useimmiten välttää valitsemalla reitin viisaasti. Merkittyjen reittien ulkopuolella on mahtava vapauden tunne hiihtää ja laskea, mutta se voi olla myös vaarallista.

Kilpisjärvellä Pikku-Mallan rinteellä näkyy mittava aukko koivikossa, kun voimakas lumivyöry on kaatanut puut mennessään. Hiihtäjiä varoitellaan tietyistä reiteistä, sillä lumella on taipumus vyöryä samoista paikoista. Säätiedotuksen lumivyöryennusteita seurataan keväthangilla päivittäin.

Kouluttajamme kertoi, kuinka kaksi edellistä kurssia olivat aiheuttaneet lumivyöryn Ruotsin tuntureilla. Opiskelijoita oli kielletty menemästä tietylle luonnon rinteelle. Mäki kuitenkin houkutteli ja muutama laski sen alas. Parin tunnin kuluttua he saivat seurata kauempaa kahvipaikaltaan, kuinka valtava laattavyöry lähti liikkeelle. Ilmeet olivat vakavat. Seuraava kurssi tiesi asiasta, mutta jälleen kielletty houkutteli. Joku lähti kokeilemaan suksilla lähelle vyöryvaara-aluetta ja aivan suksen kärkien edestä alkoi lumivyöry. Hän ehti perääntyä viime hetkellä.

Ensi viikolla harjoittelemme arvioimaan lumivyöryn riskiä ja pelastamaan lumen alle jäänyttä. Varusteisiin kuuluu olennaisesti lapio ja sondi eli lumitutkain. Sondi on pitkä ohut keppi, jolla etsitään lumen alle hautautunutta kohdetta. Lisäksi meillä on piippaava hakulaite. Sen avulla paikallistetaan sellainen lumen alla oleva kohde, jolla myös on hakulaite. Hakulaitteen avulla etsinnästä järjestetään koe. Siis mielenkiintoinen viikko edessä!