Muutaman tunnin kuluttua matkustan Ouluun yöksi ja sitten huomenaamulla nousen Madeiran koneeseen Ounasvaaran Ladun porukan kanssa. Siis matkakuumetta ilmassa! Meitä on viisitoista patikoijaa, jotka odottavat malttamattomina pääsevänsä Madeiran maastoihin.

Olen lueskellut ahkerasti matkaoppaista reittikuvauksia omatoimisiin levadaretkiin. Erityisesti minua kiehtoo suuret korkeuserot. Tahdon ylös vuorille, jos vain sää sallii sen. Onneksi on saatavilla useita erinomaisia kirjoja, joihin tukeutua. Uusimman kirjan mukaan vuonna 2010 on sattunut ikäviä retkeilyreitteihin vaikuttavia luonnonkatastrofeja, metsäpaloja ja rankkasateiden aiheuttamia maanvyörymiä. Reittien toimivuus on  tarkistettava vielä paikanpäällä ennen maastoon lähtöä. Toinen vaivannäköä vaativa asia on bussiaikataulujen tarkistaminen. Sain matkatoimistosta yhden bussiyhtiön aikataulut, mutta se kattaa vain pienen osan bussireiteistä. Busseilla liikkuminen on kuulema edullista, jos vain aikataulut osuvat oman kulkemisen rytmiin. Viidentoista ihmisen liikuttelu voi luoda omat haasteensa. Tarvittaessa olemme varautuneet jakamaan ryhmän kahteen osaan.

Odotan matkalta myös lämpöä, reilut parikymmentä astetta, aurinkoa ja vehreää kasvillisuutta kukkineen. Madeiralla on monta kaunista lempinimeä kuten Jumalan puutarha tai Atlantin helmi. Lienee turha kuvitellakaan tunnistavansa kasveja, koska Madeiralla tavataan paljon vain siellä esiintyviä kasveja, kotoperäisiä, endeemisiä lajeja. Mutta kasvejahan voi ihastella, toljottaa vain tyytyväisenä, vaikkei nimestä olisi hajuakaan. Pääasia on elämys. Toivon ehtiväni jossakin vaiheessa kasvitieteelliseen puutarhaan, sieltä löytyy nimikylttejäkin.

Matkalta toivon myös hyvää yhteishenkeä, vaikka se asia ei ole vallassani. Osa ihmisistä tuntee toisensa entuudestaan, osa ei. Olen toiminut “puuhanaisena” pitämällä yhteyttä matkatoimiston ja ryhmäläisten välillä. Olen yllättynyt vaivannäön määrästä - ja matka on vasta alkamassa.  Minua vähän jännittää, millaisia paineita oppaana toimiminen täysin uudessa paikassa aiheuttaa. Toivon osaavani suhteuttaa vastuunkantamisen jotenkin siihen tosiasiaan, että maksan matkastani aivan saman hinnan kuin muutkin. On kuitenkin erilainen tunne lähteä ryhmä mukanaan, kuin jos matkustaisin yksin tai ystävieni kanssa. Ajattelen niin, että saan tästä kaikesta hyvää oppia. Eihän koskaan tiedä, mihin asiat johtavat.

Rovaniemellä on tällä hetkellä pikkupakkanen ja Ounasvaaralle ollaan tekemässä latua säilölumesta. Sää tuntuu kylmältä näin kesän jälkeen, kylmyys hiipii luihin ja ytimiin. Siis juuri oikea aika lähteä lämpöön ja aurinkoon!
5 Kommenttia artikkeliin “Madeiralle lähdössä”

 1. Krisse Says:

  Hei,

  Hyvää matkaa ja muista maistaa Madeira-viiniä - erityisesti omaa vuosikertaasi. Olen itse saanut vuosikertaaa -65 ja hyvää oli.

 2. karhusilta Says:

  Hei,
  Kiitos. Terveisia Madeiralta! Madeira viinia on maisteltu, tarjotaan innokkaasti ravintoloissa ennen ateriaa ilman tilaustakin.

 3. Lilja Keränen Says:

  Hyvää reissua, vaikka taidat olla jo palannutkin. Vaihteeksi erilaisiin maisemiin. Ite olin vuosia sitten Unkarissa Balatonin maastossa patikoimassa ja mukavaa oli.

 4. Sari Says:

  Moikka!
  Olet kotona taas? onkos siellä vielä lunta? et varmaankaan ole vielä hiihtämään näille lumille ehtinyt? täällä jo hetken aikaa oli talvi tai ainakin lunta maassa, mutta nyt taas sataa vettä…
  Mullakin on kellarissa lahjaksi saatu pullo vuosikertaa -69 jota en vielö ole raaskinut juoda.
  Olikos ilmat suotuisat, jotta pääsitte levada-vaelluksille? Kukkivatko sinisarjat vielä? mulla vielä kukkii (Madeiralta tuoduista mukuloista kasvatettu).

 5. karhusilta Says:

  Hei Lilja ja Sari!
  Kotona taas! Madeiralla oli lämmintä, vehreää ja kukkia paljon - aika sateistakin välillä. Epäonnekseni sairastuin heti alkuunsa poskiontelontulehdukseen, kävin lääkärillä ja toipuminen jatkuu nyt vielä kotona. Kirjoitan viikosta enemmän lähiaikoina.