Tällä viikolla opiskelemme lisää metsästäjäntutkintoon vaadittavia asioita ja loppuviikosta on kirjallinen koe. Selviytyäkseen kokeesta siihen tarvitsee lukea todella paljon ja kaikki tapahtuu tietenkin ruotsiksi. Aseet ja patruunat ovat minulle vaikeita suomeksikin (lue: EVVK), Ruotsin lainsäädäntö ja lajituntemus tuntuvat nyt ylivoimaisilta. Olen kuitenkin mukana ja opiskelen voimavarojeni mukaan periaatteella: aina oppii jotakin.

Olen todella tyytyväinen siihen, että olen opiskellut suomeksi lajituntemusta kuten nisäkkäitä, lintuja, kaloja ja kasveja. Hyvät muistiinpanot sekä omasta takaa oleva suomenkielinen kirjallisuus pelastavat tilanteen. Voin nyt kerrata, täydentää ja syventää.

Tunturilajit ovat minulle uusia. Haluan oppia tuntemaan mm tunturin lintuja ja kasveja. Tämän päivän lintuopetus oli surkuhupaisaa: lähes 70 lintua tiuhaan tahtiin epäselvinä kuvina sai kurssikaverini hervottomiksi. Minä pysyin jotenkin mukana pohjatietojeni avulla seuraamalla lajeja tutusta lintukirjastani.

Ruotsalaisille uskomattoman tärkeän hirven elämään olen tutustunut lähemmin katsomalla hirvenmetsästystä kuvaavan dvd:n ja lukemalla kirjallisuutta. Ruotsissa hirvikanta on selvästi tiheämpi kuin Suomessa ja hirvenmetsästys on niin suuri asia, että metsästyksen alkaessa muu elämä hiljenee. Kaikki ovat hirvenmetsällä. Tunturialueella hirvet kasvavat suuremmiksi kuin Etelä-Ruotsissa ja kaadetut hirvet kuljetetaan helikopterilla tien varteen.

Oli hieno elämys lukea kouluttajamme Håkan Jonssonin upeisiin valokuviin ja omiin kokemuksiin perustuva kirja Storälgar. Elin mukana hänen tarinassaan mm. ryömimällä suolla hiiren hiljaa hirvien lähelle tai seuraamalla kuinka sonni hankaa sarvistaan nahkaa puita vasten ja riekaleet jäävät roikkumaan. Hirvilauman joen ylitys heikoilla jäillä matkalla talvilaitumelle on jännittävää. Lehmä kannustaa epäröivää vasaa, jäistä ylös nouseminen ei onnistu kaikilta.

Alla kouluttajamme Håkan Jonssonin ottamia valokuvia. Julkaisen kuvat hänen luvallaan. Tuommoisia kun oppisi ottamaan… ensiksi tarvittaisiin kamera…