Primitiiviviikolla eletään luonnossa yksinkertaisilla varusteilla. Kukin saa päättää kuinka vähällä koettaa selvitä, mutta rinkka makuupusseineen ja makuualustoineen jätetään turvallisuussyistä lähistölle. Yösija etsitään luonnosta ja sitä kohennellaan luonnonmateriaaleilla (havuilla, sammalilla ym.) mielikuvitusta käyttäen. Yöksi lämpöä varataan etukäteen esim. pitämällä nuotiota ison kiven vieressä, jolloin se toimii varaavan takan lailla tai asettamalla lämmitettyjä kiviä havupedin alle. Tällöin kaikki voivat nukkua, kun ei tarvitse olla lisäämässä puita nuotioon.

Ruoanvalmistuksesta tulee mielenkiintoista. Moni koettaa selvitä ilman kattilaa, veden kuumentaminen nuotiolla kuulemma onnistuu vaikkapa muovipussissa (pakko kokeilla ennen kuin uskon). Jauhoista leivotaan leipätaikina ja paistetaan kivellä. Laskemme yhdessä verkon järveen, josta toivon mukaan nousee taimenta ja rautua. Kala ja perunat voidaan kypsentää monella tavalla, kokeilemme ainakin hauduttamista foliossa maan sisässä kuumien kivien välissä.

Luonnonantimia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan: onneksi tunnen aika hyvin ruokasieniä. Muistan ikuisesti eräällä sienikurssilla seinälle ripustetun hullunkurisen ohjeen: “Opettele tunnistamaan myrkylliset sienet ja syö vain tuntemiasi sieniä!“ Mustikkaa ja variksenmarjaa löytyy varmasti.

Alueella elelee mm. karhuja, hirviä ja poroja. Tähän aikaan syksystä karhu saattaa etsiskellä talvipesäksi sopivia paikkoja. Kävimme läpi miltä karhun uloste näyttää, miten toimia esim. kalanperkeiden kanssa, jotta emme houkuttelisi karhuja leiriimme ja kuinka kannattaa käyttäytyä, jos kohtaa karhun. Koeta siinä sitten puhella niitä näitä karhulle pitäen katsekontaktia ja perääntyä samalla rauhallisesti. Epätodennäköistähän karhun kohtaaminen läheltä on, mutta kahden vuoden aikana liikumme paljon alueilla, joissa se on mahdollista. Kouluttajamme arvion mukaan tulemme näkemään karhun kaukaa jollakin retkellä, tunturissahan on hyvä näkyvyys.
3 Kommenttia artikkeliin “Mielenkiintoinen viikko edessä”

 1. aino-elina pesonen Says:

  Hei Riitta,

  Kylläpä kirjoitat mielenkiintoisesti! On mukava seurata koulutustasi. Toivotttavasti selkäsi tokeentuu ja pääset täysin rinnoin mukaan ohjelmaan.

  Kirjoittelen tätä kaikessa kiireessä. Olen juuri lähdössä viikonlopun viettoon, mutta ennen sitä käyn niska-selkä -jumpassa.

  Aurinkoisia syyspäiviä!

  terv. aino-elina

 2. Marketta Says:

  Extreme-touhuissa tunnut taas olevan mukana. Yhteisen, vuosien takaisen karhu-episodimme vissiin muistatkin? Kaikkea hyvää toivottelee Marketta & co

 3. Jotunheim Says:

  Ilmeisesti olet nyt primitiiviviikkoa
  viettämässä.
  Ehkä sen jälkeen arvostus nykyajan
  mukavuuksia kohtaan kuitenkin säilyy.
  Tähän asti ainakin itselläni on ollut
  teltta, makuupussi ja muonat aina mukana.
  Tietenkin niitä tarvitaan vain osan päivää ja telttaa vain öisin.. eipähän olisi kantamista :) -toivottavasti pitää poutaa teille.
  Syksy jo kylmenee, mutta lämpimin ajatuksin, J.