Olen jo palannut Ruotsiin, mutta sielu on vielä matkalla Kilpisjärveltä. Tiedän, että se tulee perässä. On tullut ennenkin. Avotunturissa näkee kauas ja siellä on tilaa ajatuksille, myös uusille vielä puhkeamattomille. Palatessani metsäiselle seudulle kärsin jonkin aikaa ahdistuksesta, kun en näe “mitään”. Puut ovat edessä. Mieli palaa takaisin avaralle paljakalle…

Hyviä kokemuksia voi säilöä siinä missä muutakin satoa. Tapoja on monia… kirjoittamalla, valokuvaamalla tai vaikkapa elämällä hetki niin täydesti, että se palautuu mieleen kuin eilinen päivä. Säilön nyt Kilpisjärven kesästäni kolme asiaa.

1. Kilpisjärven aurinko ja vesi

Vaelsin valoisassa kesäyössä siinä missä päivälläkin. Unirytmi sotkeutui, kun hämärää jaksoa ei tulekaan. Hellepäivät ovat harvassa: heinäkuun keskilämpötila on + 10 C ja uimavesi pysyy kylmänä kesälläkin. Siksi tuntui erityisen hauskalta hypellä yhtenä päivänä bikineissä Tsahkalin rantakivillä ja pulahtaa hetkeksi virkistävään kirkkaaseen veteen.

2. Kilpisjärven lumi ja tunturikasvit

Retkeillessäni Jehkats-tunturin takana Norjan rajan tuntumassa puikahdin koloseen, jossa toisella puolellani nousi minua korkeampi jäinen lumiseinämä ja toisella puolella vettä valuva kallioseinämä. Vasta sulaneessa maatilkussa lumileinikit nostivat kukintojaan valoa kohti. Löysin uuden maailman tai ainakin uuden näkökulman retkeilyyn tutustumalla tunturikasveihin.

3. Tunturilinnut

Olen saanut ensikosketuksen muutamiin tunturilintuihin ja toivon saavani perehtyä aiheeseen joskus paremmin. Sinirinta, tunturikoivikoiden laulutaituri näyttäytyi minulle useaan kertaan ja opin, että riippumatta lauluäänestä on syytä etsiä lintu silmiinsä. Tuttavani kertoi tämän taitavan matkijan laulavan hänen kotipihassaan puhelimen pirinää muistuttavalla äänellä.

Haltin takana kävellessäni jäin ihmettelemään hassua pientä lintua lammikossa. Se ui nykäyksittäin, pää näytti kovin pieneltä ja nokka ohuelta. Lintubongarit tunnistivat kuvauksestani oitis vesipääskyn ja pitivät sitä hienona bongauksena. Vesipääsky hyörii ja pyörii vedessä poimiessaan hyönteisiä veden pinnasta.

Kapustarinnan piipitys ja urhea seisominen näkyvästi kummulla oli tavallinen, mutta vaikuttava näky tunturinummilla.

Kuvasin lunta Jehkatsin takana heinäkuussa.