Olen asunut puolisen vuotta sukulaisen nurkissa. Sopivaa vuokra-asuntoa ei ole osunut aiemmin kohdalle ja hinnat ovat suolaisia. Kelan pienin työttömyyskorvaus on niin pieni, että ihmettelen kuinka kuivia ja lämpimiä sisätiloja yleensä järjestyy sillä rahalla. Aika on ollut hetkittäin raastavaa. Välillä olen puhjennut kyyneliin Kelan tai Työvoimatoimiston luukulla, kun olen pohtinut ihmisarvoista elämää.

Väliaikaisessa majapaikassani olen päässyt lähelle yksinhuoltajan arkea. Varsinaista arjen extremiä. Kaksi pientä lasta imevät mehut, mutta taitavat olla myös niitä elämän arvokkaimpia asioita. Perheettömänä olen päässyt harvinaisen lähelle lasten maailmaa elämällä heidän kanssaan arkea. Parhaita hetkiä on, kun lähettelemme 4-vuotiaan Niilon kanssa toisillemme lentosuukkoja. Siihen hetkeen ei tarvita sanoja. Lämmön tunne valtaa minut kokonaan. Vauva taas hurmaa mm. hymyllään ja maiskutuksillaan.

Niilo on ottanut kaiken irti minun “kakkakammostani”. Hän haluaa hymy virneessä juuri minut pyyhkimään peppunsa tai vaihtamaan pikkuveljen kakkavaipan. Ärsyttävän osuvia psykologin taitoja hän on osoittanut väittämällä, että kakkakammoa hoidetaan kohtaamalla vaikea asia.

Siirryn elämänvirrassa laineilta aallolle. Muutan ninittäin Laineilta Alvar Aallon suunnittelemaan taloon. Alue tunnetaan täällä Tapiolana Espoon mallin mukaisesti. Talossa valmistuu peruskorjaus näinä päivinä ja se sijaitsee puiston vieressä. Yksiö erottuu edukseen kaikista muista näkemistäni vuokra-asunnoista Rovaniemellä.

Olen lueskellut kirjaa “Aalto Lapissa - Alvar Aallon Lapin tuotanto” ja löytänyt sieltä pitkiä kuvauksia tästä asuntoalueesta. “Kerrostalot on sijoitettu maastoon siten, että ne suojaavat puistomaista piha-aluetta pohjoisen kylmyydeltä. Kerrostalojen vinoa suuntausta perusteltiin nimenomaan Lapin valaistussuhteiden erikoislaatuisuudella: asunnot on suunnattu mahdollisimman paljon etelään, jotta vuoden pimeimpinä kausina asuntoihin saataisiin maksimimäärä auringonvaloa. Sijoittamalla kerrostalomassat toisiinsa nähden vinosti on lisäksi vältytty asunnoista toisiin avautuvilta näkymiltä.”

Haluan lainata vielä Alvar Aallon omaa pohdintaa vuodelta 1947: “Arkkitehtuuri ja sen detaljit kuuluvat jollain tavalla biologiaan. Kenties se ja ne ovat esimerkiksi suuren lohen tai taimenen kaltaisia. Ne eivät synny täysikasvuisina, ne eivät synny edes siinä meressä ja niissä vesissä, joissa ne normaalisti elävät. Ne syntyvät kaukana elintilastaan satojen peninkulmien päässä, siellä, missä joet kapenevat puroiksi tunturien välisissä kirkkaissa pikkuvesissä jäätiköitten ensimmäisten vesipisarain alla, yhtä kaukana normaalista elämästään kuin ihmisen tunne- ja vaistoelämä on jokapäiväisestä työstämme.”
13 Kommenttia artikkeliin “Oma koti Rovaniemelle”

 1. sari Says:

  Riitta, onnea oman kodin löytymisen johdosta! Saat omaa rauhaa, mutta samalla sinulla on lyhyt matka siskon ja lasten luo.

 2. Antero Says:

  Onnea oman asunnon johdosta!!
  Taisin joskus sinulle kirjoittaakin, että niin ne asiat vain tuppaavat itse järjestämään itsensä ja yksi kerrallaan ne hoituvat.
  Korkalorinne on upea alue, itse olen asunut yli kaksi vuosikymmentä Korkalovaarassa.

 3. karhusilta Says:

  Kiitos Sari ja Antero! Oma koti kullan kallis! Olen hyvin kiitollinen asunnon järjestymisestä.

 4. Merja Espoosta, joskaan ei ihan Tapiolasta Says:

  Voi Riitta, onneksi olkoon! Kotisi kuulostaa ihanalta ja tuntuu kuin olisit kotiutunut sinne jo nyt!

 5. karhusilta Says:

  Kiitos Merja! Olen niin onnellinen kodistani. Saan asua luonnonhelmassa omassa pesässä.

 6. kaija ja esteri Says:

  oi, onnea sulle ja omalle kotikolollesi! sait sitä mitä tarvit, juuri oikeaan aikaan.

 7. karhusilta Says:

  Kiitos! Juuri oikeaan aikaan, tosiaankin.

 8. sari Says:

  Moi, posti toi eilen uusimman Suksee-lehden, luin sun kirjoittaman artikkelin, tuli ikävä Kilpparin keväisille hangille. Joko teilläpäin voi hiihtää? Täällä etelässä satelee vettä ja on kovin harmaata. Joko asut omassa “pesässä”?

 9. karhusilta Says:

  Koetanpa saada uuden Sukseen käsiini. Laitan omaa “pesää” sydämellä, teen siitä oman näköisen. Kuuntelen itseäni, taiteellisuuttani, luonnon kaipuutani. En ole vielä hiihtänyt, Ounasvaaralla pääsisi jo ensilumen ladulle. Täällä on pakkasta, mutta lunta vain valoksi.

 10. Helena Says:

  “Marraskuu on väärin ymmärretty kuukausi. Se on tuiki tarpeellinen perusta, josta ponnistaa kohti adventtia, joulua ja uutta kevättä.”
  Hyvää kannatti odottaa, onneksi olkoon! Juuri Rovaniemellä pitää asua Alvar Aallon suunnittelemassa talossa.

 11. karhusilta Says:

  Muutto omaan kotiin valaisee elämääni marraskuussa. Kiitos ilon jakamisesta kanssani. Minusta on mukava ajatella, että tästä lähtien Alvar Aallon suunnittelemissa rakennuksissa tunnen kodin lämpöä.

 12. Uuvana Says:

  Hei Riitta! Ihanaa, kun olet löytänyt isellesi kodin. Paljon onnea!Sieltä suunnalta löytyy myös mainiot hiihtoladut, ei tarvitse välttämättä mennä Ounasvaaralle.
  Talvea odotelessa, Uuvana

 13. karhusilta Says:

  Kiitos. Joo, täältä läheltäkin löytyy latuja, sitten kun saadaan luonnon lunta riittävästi. Tosin hiihtelin jo nurmikolla ja kadulla ensi hätään!