Pakkasta on tällä hetkellä 25 astetta ja ilma on edelleen kylmenemään päin. Kylmyys on koettelevaa kenelle tahansa, saati sitten brittituristeille. Jotkut britit eivät oikein osaa pukeutua lämpimästi. Saamansa toppahaalarin alle he saattavat pukea vain t-paidan! Olen sanonut ohjeeksi yli kahdenkymmenen asteen pakkasella, että pukekaa päälle kaikki vaatteet, jotka teillä on käytettävissä…

Eilen saattelin brittiperheitä huskyajelulle. Taisi olla aika kylmää kyytiä, yksi lapsi itki tuskaisena jäätyneitä varpaitaan. Muutoin koiravaljakkoajelu lumisessa metsässä oli heille upea kokemus. Yksi nainen kysyi, mitä minä tein sillä aikaa, kun he olivat ajelulla. Kuultuaan vastaukseni hän oli ihastuksissaan. Nimittäin kävelin ympäriinsä ja kuuntelin lumen ääntä askeleiteni alla. Kovalla pakkasella ääni on erilainen kuin lauhalla ilmalla. Kuulin nyt kumisevaa ääntä.

Lentoliikenne Lontoossa takkuilee. Perheiden piti päästä jo aamupäivällä paluulennolle, mutta nyt he ovat joutuneet odottelemaan lennon toteutumista hotellin yleisissä tiloissa koko päivän. Voi lapsiperheparkoja! Odottaminen on kovaa ja pinnaa koettelevaa työtä. Eikä nyt illallakaan ole vielä tietoa lennosta. Minun epäkiitollinen tehtäväni on tonttuna saatella tämä ryhmä kentälle sitten, kun lento toteutuu ja toivottaa heidät iloisena tervetulleiksi uudelleen. Samalla otan vastaan uuden ryhmän. Luultavasti kaikki ovat väsyneitä ja harmissaan. Ja minä olen “so sorry”.

Minimipalkkaisen työntekijän kannalta ylimääräiset työtunnit osuvat oikeaan päivään. Sunnuntaina juoksee tuplapalkka. Syvällä sisimmässäni kylläkin koen, että sunnuntaina saan normaalipalkkaa ja muina päivinä puolittaisen palkan tunneista. Monena päivänä olen maksanut ruokakaupan kassalla tuiki tavallisista ruokaostoksista saman suuruisen summan kuin laskeskelen saavani tuloja päivän tunneista. Kummallista… Yksi työkaveri totesi, että yhden illan bailaamisessa tupsahti puolen kuukauden palkka.

Monille bailaaminen näyttää olevan Levillä Se iso juttu työn ohella. Minulle se on hiihtäminen. Kiersin yhtenä päivänä Levitunturin. Siitä kertyi parinkymmenen kilometrin lenkki. Oli nautinnollista pysähtyä puolivälissä tauolle Sammun tuvalla. Istahtaa tulen lämpöön hirsiseinien suojassa. Paistaa makkaraa ja juoda lämmintä mehua. Toisinaan tunnen olevani aika rikas kyetessäni kokemaan iloa yksinkertaisista asioista.

En ole koskaan laulanut karaokessa, koska häpeän lauluääntäni. Nyt joulutontun roolissa olen pistänyt itseni likoon toden teolla. Lauloin porolaulun englanniksi mikkiin linja-autossa! Kaikilla kuljettajaa myöten oli suu virneessä, en uskaltanut kysyä mikä heistä oli niin hauskaa… Kaikkeen sitä ihminen venyykin… Bravuurini sen sijaan on pienten ihastuttavien joulutarinoiden lukeminen.

Olen tarvinnut tontun työssä kaiken oppimani tiedon ja taidon pukeutumisesta. Tonttu hyörii samassa asussa paukkupakkasessa ja sisällä pipareita paistamassa. Hikeä siirtävä aluskerrasto ja villavaatteet ovat olleet pelastukseni. Kuulun niihin harvoihin tonttuihin, joita flunssa ei ole vielä raadellut. Teen kaikkeni pitääkseni vastustuskyvyn vahvana.
4 Kommenttia artikkeliin “Pakkanen ja lentoliikenteen takkuilu koettelee”

 1. Helena Says:

  Jingle bell, jingle bell! Riitta, Sinähän rikot rajojasi jatkuvasti. Kumman porolaulun lauloit: Petteri Punakuonon vai Juokse porosein vai onko niitä muitakin?

 2. karhusilta Says:

  Ei kumpikaan, vaan aivan oma laulu poroperheestä. Uusi laulu ainakin minulle. Poroperheeseen kuuluvat isä, äiti, vauva, haskikoira, suomalainen(juoppo) sekä hullu poro!

 3. sari Says:

  Oikein mukavaa ja iloista Joulua Sinulle Riitta sinne pohjoiseen, niin kuin Kuju laulaa “On joulu tullut Lappiin”. Yritä saada edes pieni rauhallinen Joulun hetki sen kiireen ja hälinän keskellä, vaikka luonnon rauhaa ihaillen. Onko revontulia näkynyt? Yhtenä päivänä uutisissa sanottiin, että pitäisi näkyä. Mutta vielä kerran Oikein Hyvää Joulua Sinulle!

 4. karhusilta Says:

  Kiitos. Parhaita hetkiä minulle ovat juuri hetket luonnossa. Hälinä ja pörinä eivät tuo minulle samanlaista tyydytystä. Näimme yhtenä iltana kauniita revontulia ja monena päivänä taivas on ollut upean punertava. Kaamoksessa on värejä. Sari, hyvää Uutta Vuotta sinulle.