Kuvat: Anne Kuitunen

Testasimme viime viikolla uutta retkeä Paraksen maisemiin loistavissa olosuhteissa. Hangen kannon päälle oli satanut sopivasti uutta lunta, johon Kuju aukoi latua. Osallistujien tyytyväisyyttä kuvaa kommentti: “Jos pisteitä voi antaa asteikolla ykkösestä kymppiin, annan viisitoista pistettä.” Matkan Kilpisjärveltä Kolmen valtakunnan rajapyykille taitoimme rekikyydillä ja niin meille jäi hyvin voimia hiihdellä Norjan puolella. Sain muuten toimia kelkkakuskina ja kyyti oli niin tasaista, että osa porukasta veteli hirsiä paluumatkalla.

Olemme saaneet nauttia ihanteellisista hiihtokeleistä aina eiliseen saakka. Eilinen kelkka-hiihtoretki Lossulta Meekolle poikkesi melkoisesti aiemmista retkistä. Tuuli pyöritti meitä milloin mistäkin, mutta enimmäkseen puskimme vastatuuleen. Jaoin puolimatkassa “selviytymispaketin” pahan hetken varalle, viimeiset kilometrit jaksoimme suklaan voimalla. Urtashotellilla juttelimme vaeltajien kanssa ja meitähän pidettiin siellä “luksustelijoina”, kun eteemme vedettiin latuhöylällä latua ja kannoimme vain päiväreppua selässä. Täyteen ahdettujen mökkien sijaan meitä odotti kelkkakyyti lihapatojen, lämpimän saunan ja valkoisten lakanoiden äärelle. Päiväretkissä on etunsa…

Rekimatkalla takaisin Kilpisjärvelle sumu kätki näkyvyyden maitomaisen valkoiseksi joka puolelta. Onneksi Haltin reitiltä paljastui kuitenkin aina uusi merkkirisu edestä. Retki kesti huomattavasti pidempään kuin tavallisesti. Illalla hotellilla työtoveri totesi: “Enpä ole ennen nähnyt Riittaa noin väsyneenä!” Mietin, että seuraavassa väsymyksen asteessa kykenisin vain itkemään. Niinkin on joskus käynyt Ruotsin opinnoissa.
9 Kommenttia artikkeliin “Paras retki Paraksen maisemiin”

 1. jotunheim Says:

  Hei.

  Kilpisjärvi tuntuu olevan parhaimmillaan, tutun näköisiä tunnelmia välittyy valokuvissa.
  Tänään siellä on varmaan ollut perinteinen veteraanien muistopäivätapahtuma kolmen valtakunnan rajalla.
  Veteraaneja varmaan on entistä vähemmän, mutta rauhan aikaa on ollut
  jo kauan .. ja niin on hyvä.

  Täällä on kevät edistynyt hitaasti, mutta
  hienolta sen tulo tuntuu.
  Korkein lukema työmatkan lämpömittarissa on ollut jo 15.

  Hauskaa Vappua1
  J.

 2. karhusilta Says:

  Aivan oikein, veteraanipäivää on vietetty tuulessa ja tuiskussa. Lunta on tullut reilusti lisää.

  Laitoin juuri latusukseni kesäkuntoon ja huomenna opastan tunturisuksilla kevään viimeisen retkeni ennen Ruotsin opintojen jatkumista. Huomiseksi on ennustettu melkoista myräkkää. Saa nähdä hiihdetäänkö hotellia ympäri ja poiketaan välillä sisälle minttukaakaolle :)
  vai minne asti uskaltaudutaan…

  Vappu menee matkustaessa, juhliminen jää toisille. Hauskaa vappua!

 3. Sari Says:

  Hei Riitta, onnea loppu opinnoille. Olimme kuukausi sitten, kevään ekalla viikolla siellä ja oli muuten tosi kaunis viikko, jokseenkin täydellinen. Tuo sinun kuvailema rekikyydin paluu “maitomaisessa valkoisuudessa” toi mieleen oman hiihtoretkemme paluumatkan Kuonjarjohkalta, Saarijärven kautta Kilpisjärvelle. Silloin risutus kyllä on onnen omiaan. On ollut mukava lukea näitä sinun kertomuksia ja katsella esim. Kilpishallin kameran kuvia. Vajaa kolme kuukautta vielä ja pääsisi takaisin sinne suurtuntureille. Hauskaa Vappua!

 4. karhusilta Says:

  Kiitos! Tänä keväänä säät ovat suosineet monella viikolla. Minäkin haaveilen kesäreissusta tuntureille. Tahtoisin nähdä Pältsan kauniita kukkasia, sellaisia joita ei löydy Suomen puolelta.
  Hauskaa Vappua!

 5. Erno Says:

  Hei Riitta

  Yksi kateellinen lähettää terveisiä täältä viheriöivän ruohon keskeltä. Loistavaa, että päätit vielä lähteä oppimaan uutta Ruotsin puolelle. Tsemppiä vaan jatko-opintoihin.

  Kerro tutuille terveisiä.

  Ps.Tuttuja naamoja noissa kuvissa :)

  Erno

 6. sari Says:

  Hei, kertoisitko vielä sen kaupungin nimen, jossa Ruotsissa opiskelet? Olisi kiva katsoa paikka ihan kartalta. Aloin lukemaan sinun blogia ihan alusta asti, pääsin juuri vuoden 2008 loppuun, joten paljon on vielä luettavaa. Mielenkiintoisia juttuja siellä teidän koulutuksessa.

 7. karhusilta Says:

  Erno: Hauska kuulla sinusta Erno! Jatko-opinnot ovat lisänneet itsevarmuutta ja olen saanut olla tuntureiden kainalossa. Vakioasiakkaat ovat luksusta!!
  On se viheriöivä ruohokin hieno asia, vai mitä?

  Sari: Paikkakunta on Storuman. Vastaavia koulutuksia on Ruotsissa useita; yksi esimerkiksi Åressa. Muuten… juuri nyt on oikea aika hakea opiskelemaan Storuman Folkhögskolanin Fjälledare-linjalle. Kiinnostaako? Mukavia lukuhetkiä!

 8. Sirpa Says:

  Hei Riitta!
  Me taidettiin naisten kanssa olla juuri oikealla viikolla Kilpisjärvellä kun aurinko paistoi joka päivä ja tuo Paraksen reissu oli totisesti huippureissu, tuossa valokuvassa sitä hiihdelläänkin!

  Viikko oli niin täydellinen että ensimmäistä kertaa sieltä pystyi lähtemään kuivin silmin.

  Ps. Voisin laittaa kuvia tulemaan samalta reissulta!

 9. karhusilta Says:

  Hyvä Naiset!!!
  Tulkaahan toki uudelleen vaikka kuivin silmin lähdittekin :) Lämpimiä terveisiä ja pitäkää Paraksen reissu mielessä. Sillä jaksaa heikkonakin hetkenä, toivon.
  P.s. Kuvia odotellessa.