On se aika vuodesta, kun pimeys tuntuu nielevän minut mukanaan. Ainakin se yrittää: houkuttaa nukkumaan päivälläkin, jos siihen löytyy aikaa. Pimeys houkuttaa lohduttautumaan makealla ja rasvaisella. Jäämään peiton alle liikkumisen ja ulkoilun sijaan.

Joudun ponnistelemaan, etten jää painostavan pimeyden tallaamaksi. Tänä vuonna olen onnistunut toistaiseksi ehkä paremmin kuin ennen. Välillä myötäilen suostumalla väsymykseen ja lepoon. Välillä houkuttelen itseni ulos, vaikka vain lyhyelle lenkille. Pääasia on lähteminen, ei lenkin pituus. Pidän tavoitteena vähintään puolen tunnin ulkoilua päivittäin, mieluiten päivänvalossa. Usein käy niin, että liikkumisen jälkeen on parempi olo, kiitollinen mieli. Tunne oman elämän hallinnasta kasvaa.

Teoriaopintojemme lomassa vuorotellen vetämämme liikuntatuokiot ovat piristäneet. Uusiin lajeihin tutustuminen on tuonut yllätyksiä. En olisi voinut kuvitella, kuinka hauskaa nyrkkeilytreeneissä voi olla. Iskin kuin viimeistä päivää. Psyykkiset patoutumat saivat samalla kyytiä, minne lie lentäneet. Toivon, että lämpötila laskee pakkasen puolelle ja pääsen jälleen hiihtämään. Hiihdon rytmi, lumen valoisuus ja raikas ilma herättävät minut eloon, ainakin hetkeksi.

Pyrin syömään terveelliseesti ja valmistamaan kauniita aterioita. Harmaaseen vuodenaikaan haen värejä ravinnosta: kasviksista ja juureksista, marjoista ja hedelmistä. Se merkitsee elämänlaatua minulle. Se on asia, johon voin vaikuttaa.

Opin kurssikaveriltani hyvän tavan nukkumaan käydessä. Mieti viisi asiaa, joissa olet ollut tänään hyvä. Kaikki vastaukset ovat oikeita. Teltassa luettelimme toisillemme viisi asiaa ja sitten saimme kuulla ne viisi hyvää asiaa toisen kertomana. Mietin nyt tämän päivän viisi asiaa: 1) olen levännyt hyvillä mielin 2) olen ulkoillut valoisan aikaan 3) valmistin hyvää kaalipataa 4) olen lukenut kiinalaisen Su Tongin kirjaa “Binu och den stora muren” ja luonut sitä kautta uusia maailmoja mieleeni. Kirja on suomennettu nimellä Uskollisen vaimon kyyneleet. 5) olen tutustunut itseeni juuri nyt kirjoittamalla tätä blogia ja uskallan jakaa kokemaani toisten kanssa.
5 Kommenttia artikkeliin “Pimeys vie voimat”

 1. Saima Says:

  Kiitos vinkistä!

 2. karhusilta Says:

  Ole hyvä! Toivottavasti auttaa.

 3. Pertti Koskimies Says:

  Hei, mielenkiintoisia artikkeleita. Pyydän että ottaisit yhteyttä, kommentoisin yhtä luontohavaintoasi.

 4. maija Says:

  Kauniisti ja osuvasti kirjoitit taas. Hieno juttu, että jaat ajatuksiasi, kiitos.
  Taivas kirkastui ja aurinko paistoi viimeksi viikko sitten, hämmästyin miten maailma yhtäkkiä kirkastui. Onneksi harmaus on jotain muuta suurimman osan vuodesta! Ja kohta taas kaikki värit tuntuvat kirkkaammilta.

 5. karhusilta Says:

  Pertti: Kiitos. Olipa yllättävää saada yhteydenotto Suomen luonnontuntemuksen eturivistä. Ja nyt minunkin tietämykseni on osaltaan syventynyt.

  Maija: Kiitos kehuista! Ajatusten jakamisen onnistuminen edellyttää aktiivisia lukijoita. Kiitokset siitä sinulle Maija. Kävin tänään sauvakävelyllä nilkkoihin asti ulottuvassa sohjossa ja pidin itseäni kaamoksen sankarina!