Olemme saaneet nauttia väriterapiasta tunturissa. Paljakalla riekonmarjalämpäreet hehkuvat kauas voimakkaan punaisina. Mustikka ja vaivaiskoivu kiinnittävät kulkijan huomion lämpimillä väreillään. Jos joku kysyisi nyt lempiväriäni, saattaisin vastata “ruska”. Ruskan värit lämmittävät sielua täyteläisyydellään, runsaudellaan. Sää on ollut kuin morsian. On ollut lämmintä ja aurinkoista. Somaa olla vain - tai kuljeskella tunturissa ja katsella ympärilleen.

Yhtenä päivänä teimme bussimatkan Jäämeren rannalle Skibotteniin. Kävelimme meren rannalla ja ihastelimme nousu- ja laskuveden mukana hioutuneita kiviä. Moni nappasi sieltä ilmaisen matkamuiston. Paluumatkalla pysähdyimme Rovajoen putouksella, jonka moni tunnistaa nimellä Morsiushuntu. Vaikka putous on tien lähellä, parhaille katselupaikoille on aika hankala laskeutua. Putous on juuri nyt vähän veden aikaan kauneimmillaan, nimensä mukaisesti huntumainen. Olimme haltoituneita.

Olemme tehneet retken myös kolmen valtakunnan rajapyykille. Suurin osa halusi matkustaa mennen tullen Malla-laivalla. Minä kävelin pienen porukan kanssa Mallan luonnonpuiston kautta takaisin. Aurinko paistoi niin lämpimästi, että t-paidassakin tuli kuuma. On hieno tunne nousta koivurajan yläpuolelle ja nähdä tunturit kolmen valtakunnan alueella. Kitsiputouksesta valui vettä vain niukasti, se ei ole siis erityisen komea juuri nyt.

Sopuleita vilistää tunturissa aika paljon. Niitä näkee myös kuolleina maastossa ja järvessä. Sopuli on kaunis eläin kirjavassa turkissaan. Ja vikkelä. Petolinnuilla menee oletettavasti hyvin tällä hetkellä. Saanan retkillä olemme nähneet piekanan liitelyä.
2 Kommenttia artikkeliin “Räiskyvä maaruska Kilpisjärvellä”

  1. marjamies Says:

    Hieno kuvaus ruskasta. Lämmittää mieltä tänne kauemmaskin täyteläisyydellään. Mustikkaa on jo saatu mutta olisiko sitä riekonmarjaa ihan poimittavaksi asti,uudella poimurilla. Aurinkoisia päiviä sinne tunturiin.

  2. karhusilta Says:

    Kiitos! Riekonmarjoista olemme tyytyneet ihailemaan lehtiä. Mustia marjoja olen nähnyt vain muutaman, enkä ole edes maistanut. Sen sijaan variksenmarjaa eli kaarnikkaa löytyisi poimittavaksi asti. Paras ruska alkaa taittua, sääennusteet lupailevat sateita. Pitäisikö täällä laulaa mukaellen yhtä kesälaulua “vielä on ruskaa jäljellä…”