On suuri nautinto saada taitavaa opetusta ja tajusin kuinka harvinaista herkkua se on. Anita Forsselin monipuolinen elämänkokemus retkiruoka-asiantuntijana, kokeneena retkeilijänä, taiteilijana, taideterapeuttina ja oppimisprosessiin perehtyneenä kouluttajana välittyi konkreettisesti. Sain hyvän kokemuksen siitä, kuinka asiatiedon lisäksi kouluttajan asenteet ja arvostukset ovat tärkeitä.

Anita Forssell koulutti meitä kuivaamaan kaikenlaisia elintarvikkeita ja nosti esille mielenkiintoisia terveysnäkökulmia mm natriumglutamaatista. Anita on kirjoittanut loppuunmyydyn retkiruokakirjan Friluftsmat, josta ilmestyy uudistettu painos toukokuussa 2009.

Kokoan tähän keskeisiä asioita ruoka-aineiden kuivaamisessa. Kuivaamisessa tarvittavat matala lämpötila ja hyvä ilmankierto toteutuvat ainakin hyötykasvikuivurissa, vaatteiden kuivauskaapissa esim. hyttysverkosta rakennetuilla ritilöillä tai kiertoilmauunissa. Lämpötilan pitäminen riittävän alhaisena (30-50 astetta) on tärkeää, muutoin tuotteissa lähtevät liikkeelle muut kuin kuivumisprosessit. Kaikki tuotteet levitetään ilmavasti riittävän ohuina paloina ritilöille kuivumaan. Kuivausaika vaihtelee suuresti ollen luokkaa yön yli. Voit testata tuotteiden kuivuutta laittamalla ne muovipussiin ja tarkistamalla parin tunnin kuluttua, onko pussiin kertynyt kosteutta. Jatka kuivaamista tarvittaessa.

Ruoka-aineiden käsittely ennen kuivaamista vaihtelee ryhmittäin.

Kokoliha ja kala
Valitse vähärasvaista mureaa lihaa. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai muutoin pieniksi paloiksi. Marinoi mausteliemessä tai suolaa ennen kuivaamista. Lohestakin tuli hyvää, mutta ei säily rasvaisena kalana kovin pitkään kuivattunakaan. Lohikeitto vei kielen mennessään.

Jauheliha
Paahda vähärasvainen jauheliha kuivalla paistinpannulla. Mausta ja kuivaa ohuena kerroksena esim. ritilän päälle levitetyn hyttysverkon päällä. Todella hyvää esim. jauhelihakastikkeessa, tuoreen veroista!

Herneet ja pavut
Esikeitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kuivaa. Näin saat nopeasti kypsyvää ruokaa retkelle.

Peruna, juurekset ja kaalit
Ohuet viipaleet tms. esikeitetään napakoiksi. Tärkeää: muutoin tuotteet ei kypsy ruoanvalmistuksessa. Valutetaan ja kuivataan.

Muut kasvikset, hedelmät
Paloittelu. Helposti ritilään tarttuviin tuotteisiin kuten banaaniviipaleisiin voi ripotella sokeria ennen kuivaamista. Erityisen herkullista tulee itse kuivatusta banaanista, hunajamelonista, mansikasta ja kiivistä.

Osastossa erikoista
- turkkilainen paksu jogurtti: rei’itä leivinpaperi haarukalla ja sivele ruokaöljyllä. Levitä jogurttia ohuiksi “kakuiksi“ ja ala kuivaamaan. Kun jogurtti on kiinteytynyt sen verran, että se irtoaa leivinpaperista, siirrä kuivumaan ritilälle ilman voipaperia.
- hedelmäherkku: soseuta sauvasekoittimella marjoja tai hedelmiä, mausta hunajalla, lisää halutessasi pähkinä- tai mantelirouhetta. Leivinpaperin rei´itys , öljyäminen ja kuivaaminen kuten jogurtilla.
- kananmuna: riko munien rakenne haarukalla tasaiseksi. Kaada ohueksi kerrokseksi foliovuokaan. Kuivaa kiertoilmauunissa: kuivuu kellertäväksi levyksi. Jauha palaset munajauhoksi. Kannattaa merkitä ylös kuinka monta munaa on kuivannut, jotta pystyy arvioimaan ruoanvalmistuksessa tarvittavan jauheen määrän. Meillä kävi niin, että vanha tavallinen uuni lämpeni liikaa ja kuivumisen sijaan muna epämääräisesti paistui ja lensi sitten roskikseen. Tätä ohjetta haluan kokeilla uudelleen ja paistaa tunturiretkellä herkullisen munakkaan.

Jälkiruoka tunturissa
- laita folion päälle palasina tummaa suklaata, chiliä, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Sulata suklaaseos retkikeittimellä pienellä liekillä paistinpannulla ja nauti lämpimänä. Sairaan hyvää!! Ja chili lämmittää kehoa.

Ruoanvalmistus kuivatuista tuotteista
- kuivattuja kasviksia mielellään liotetaan ennen ruoanvalmistusta ja keitetään sitten liotusvesineen. Kätevää esim. laittaa kierrekannelliseen muovipurkkiin seuraavan aterian kasvikset ja vettä. Lihaa ja kalaa ei kannata liottaa lämpimänä vuodenaikana, ettei mikrobit villiinny tyystin.
4 Kommenttia artikkeliin “Retkiruokaa kuivaamalla”

 1. jotunheim Says:

  Niin,turhahan ylimääräistä vettä on kantaa.
  Toisaalta retkimuonien ennakkovalmistelu kuivaamalla on aika työlästä ja innostusta vaativaa.
  Valmiit ostettavat kuiva-annokset ovat kyllä kalliita.
  Retkiruoissa ulkonäöstä on yleensä tingittävä, ainoastaan puuro näyttää yleensä samalta kuin kotona.

  Viikon vaellus edelliskesänä onnistui
  kuitenkin hyvin jopa gluteenittomalla ruokavaliolla (seuran vuoksi.
  Itsekuivattua hirvenlihaa oli kyllä mukana.

  Toisaalta tuntui hienolta syödä viikon vuorivaelluksella teltassa pitkän pöydän ääressä tarjoilijan tuodessa annoksia pöytään.
  Ensin oli pesty kädet punaisissa pesuvadeissa ruokateltan edessä.
  Aina ei kuitenkaan tiennyt paljonko ruokaa on tulossa ja missä järjestyksessä.

  Aihehan on kyllä antoisa.. J.

 2. karhusilta Says:

  Valmiit retkiruoat ovat helppoja, mutta kalliita ja sisältävät runsaasti lisäaineita. Näyttävät usein epämääräiseltä mössöltä ja vatsa ei välttämättä tykkää.

  En itsekään tiennyt, että itse kuivatuista kasviksista, lihasta ym. saa niin värikästä ja maukasta ruokaa. Muistuttaa kotiruokaa maultaan ja ulkonäöltään. Mutta selvähän se on, että suomalainen uskoo vasta sitten kun näkee. Raija Hentman taitaa olla Suomen Tietäjä retkiruoissa.

 3. Sinni Says:

  Hei! Kuinkas tuo kuivatun jogurtin “palauttaminen” onnistuu? Koitin jauhaa sen mahdollisimman hienoksi, mutta edes kuumassa vedessä hauduttaminen ei hajottanut “kiteitä”, ja neste jäi ryynimäiseksi. Missähän vika?

 4. karhusilta Says:

  Hei Sinni:
  En osaa valitettavasti auttaa. Voisiko syödä sellaisenaan, kuivattuna?