Olen sentään tehnyt joitakin luontohavaintoja kaupungissa. Ensinnäkin Rovaniemen Kirkkopuistossa on hurmaava suuri perennapenkki lammen rannalla ja sieltähän löytyy tunturistakin tuttuja kasveja. Ruusujuuri kukkii ja tuoksuu ihanalta. Upotin tietenkin nenäni keltaiseen kukintoon ja nuuhkaisin silmät suljettuina tämän terveysvaikutteisen kasvin tuoksua. Tunturista tutun keltaisen kukinnon lisäksi vieressä kukki oranssinpunaista ruusujuurta näyttävästi. Ilahduin myös kulleron pallomaisista kukinnoista keltaisen eri sävyissä.

Pyöräillessäni Ounasjoen rantareitillä hämmästyin Jätkänkynttilän sillan lähellä, kun pieniä ruskeita pääskyjä lenteli valtavasti. Hyppäsin pyörän selästä alas ja jäin tuijottamaan (tarkkailemaan) lintuja. Ne viuhuivat edestakaisin, lensivät joen pinnalla saalistaen hyönteisiä ja päästelivät surinaa muistuttavaa ääntä. Jotkut linnut seisoivat kivellä ja venkoilivat siinä kai koettaen päästä syöpäläisistä eroon. Ihmettelin ensin pääskyjen pientä kokoa, mutta sitten juteltuani vieruskaverin kanssa minulle selvisi, että kyseessä on törmäpääsky-yhdyskunta.

Törmäpääskyt ovat löytäneet loistavan pesäpaikan joentörmältä aivan kaupungin keskustan vieressä ja yhdyskunta on kuulema laajentunut kesä kesältä. Todella pysähdyttävä kokemus, kun olin vielä juuri lukenut uusimmasta Luonto-lehdestä pitkän kuvauksen törmäpääskystä. Mietin siinä, että tässähän olisi matkailijoille yksi kiintoisa kohde kuulla opastetusti lisää törmäpääskyn elämästä. Törmäpääsky oli muuten Birdlife Suomen vuoden 2009 lintu!
2 Kommenttia artikkeliin “Rovaniemen törmäpääskyt”

  1. Antero Says:

    Niin meistä itse kukin tahollaan tekee luontohavaintoja ihan kaupungissa kun vain pitää silmät auki ja mielen vireänä. Vuokrasin lomaani varten asunnon Rovaniemeltä 23.6 alkaen, täytyypä käydä katsastamassa ja kuvaamassa nuo citypääskytkin. Ovatko ne kaupungin vai Pullinpuolella?
    Kun vietän nyt 10 päivää Rovaniemellä niin käyn myös Auttinkönkäällä ja Korouomalla samalla kertaa, lisäksi myös Käyräsvaara on suunnitelmissa. Kyllä luontoihminen voi citylomastakin nauttia ;-)

  2. karhusilta Says:

    Pääskyt löytyvät parhaalta matkailijoiden iltakävelypaikalta eli kaupungin puolelta. Suunnitelmasi kuulostavat mielenkiintoisilta.