Kilpisjärven maaruska on parhaimmillaan. Riekonmarja hehkuu punaisena paljakalla, ruohokanukka kerää katseet koivikossa. Ruostesieni kuitenkin himmentää ruskan loistoa. Harvassa ovat tulenlieskana loimuavat vaivaiskoivut, ne näyttäytyvät peremminkin rusehtavina. Silti ruskaa on kaunis katsella. Tunturit lumoavat kulkijan niin kuin vain Suurtunturialueella voi!

Patikoin yhtenä päivänä Jehkatsin huipulle. Ensin polkupyörällä Retkulle, siitä sitten Luontopolun ja saksalaisten sotatien kautta entistä Rajavartioston mökkiä kohti. Siinä kavutessa tuli aikamoinen nälkä. Kaivoin repusta rautukukon ja puukon, ai kun maistui hyvälle.

Ruskaoppaan työt ovat alkaneet oikein mukavissa merkeissä. Sain heti alkajaisiksi kulkea monta päivää saman ryhmän kanssa, siinä ehtiä tutustua ja ystävystyä. Kiitos Keski-Porin seurakunta!

Kiersimme Saanan luontopolun kaikessa rauhassa. Lueskelimme opaskylttejä ja juttelimme kaikenlaista. Kuuntelimme puron solinaa, välillä kevyt sade kostutti takkia. Saimme hakea puron ylityspaikkaa vähän aikaa, ennen kuin sopiva löytyi.

Bussiretki Norjaan Skjerveyn saarelle kosketti mm huikeilla maisemilla. Matkalla pysähdyimme tietenkin Jäämeren rannalle haistelemaan meri-ilmaa ja ihastelemaan meren siloittamia rantakiviä. Sukelsimme aika monen tunnelin kautta, yhdessä jopa meren alta, ennen kuin olimme perillä kalastajakylässä. Nälkähän siinä taas tuli, vaikka olimme vain istuneet bussissa. Kehuimme kilvan paikallista paistetun seitin makua, aivan erilaista kuin se pakastealtaan köntti Suomessa. Kotimatkalla keitimme kahvit tien varressa ja esittelin Morsiushuntu-putouksen sijainnin, mutta emme ehtineet laskeutua katsomaan sitä.

Kerroin ryhmälle ihmetelleeni ensimmäisenä opasvuotenani, kuinka täällä ihmiset niin kovin kehuskelevat pyykillä käynnistä. Kai sitä nyt pyykkiä kaikki pesevät! Pikku hiljaa tajusin, että tarkoitettiin vierailua Kolmen valtakunnan rajapyykillä. Tämä ryhmä oli keksinyt hauskan idean: rajapyykillä he kaivoivat esille pyykkinarun, rättejä ja pyykkipoikia. Yhteiskuva otettiin rajapyykillä pyykkiä kuivaten! Kävimme katsomassa Kuohkimajärven remontoitua autiotupaa, viihtyisä ja kaunis. Me kuitenkin palasimme Kilpisjärvelle; osa Malla-laivalla, osa käveli Mallan luonnonpuiston kautta. Kävelymatka oli aika haasteellinen, kivisellä ja kuraisella polulla lirisi vettä. Kitsiputouksella  pidettiin evästaukoa ja päästessämme bussille olimme väsyneitä, mutta onnellisia. Minun mielestäni retki oli raskaampi kuin Saanan huiputus.

Tunnelma oli lämmin myös Kilpisjärven rannassa Kalastajatorpalla pidetyissä lettukesteissä. Kukin sai paistaa oman lettunsa isolla muurinpohjapannulla, kyytipoikana kahvia ja konjakkia ken halusi.

Vierailu biologisen aseman amanuenssi Rauni Partasen kotona teki moniin vaikutuksen. Koti on arkkitehtonisesti ainutlaatuinen, lukuisat kasvit kukoistavat (mm kärsimyskukka, pelargoniat ja viinirypäle). Lauri Pappilan veistämät puulinnut koristavat kotia. Puutarha on aidattu poroaidalla, jotta kylällä liikkuvat porot eivät söisi puutarhaa paljaaksi. Poronvasa oli kuitenkin eksynyt pihaan.

Hämmästelen vieläkin sitä lämpöä ja iloisuutta, joka tästä ryhmästä huokui. Taitavilla vetäjillä lienee osuutta asiassa, mutta myös samanlaisilla arvoilla ja tutulla porukalla.
9 Kommenttia artikkeliin “Ruskaoppaan onnenhetkiä”

 1. pirkko korvenranta Says:

  Hei,täällä sitä istutaan kotikoneen äärellä ja muistellaan tunturipurojen solinaa,riekkoperheen piipitystä,tuulen huminaa,iloisia naurunremakoita,Sinun ihana “kiherryksesi” joukossa. Niin,voimaa antava ja mahtavia hetkiä sisältävä retkemme jäi mielensopukoihin. Kyllä nyt tunsi olevansa oikeassa Lapissa. Nieriäkukko on jo melkein syöty ja ihasteltu sen makua.
  Sydämestäni toivon Sinulle, Riitta, myötäisiä tuulia opasretkilläsi ja kaikkea hyvää muutenkin.

 2. Kaija Tarvainen Says:

  Hei Riitta! Kiitos paljon, paljon opastuksestasi, iloisuudestasi ja aitoudestasi. Oli todella upeaa olla Kilpisjärvellä, huiputtaa Saana ja jaksaa Mallan kierros. Viime yönä puolihorroksessa tunturit vilistivät silmissä. On siellä niin kaunista ja jylhää. Kukko on kohta syöty, todella maukasta ja jäätelöä kera hillojen nautiskeltu. Oikein hyvää kaunista syksyä Sinulle ja varjelusta tunturipoluillesi. T: Kaija Porista

 3. Kaija Tarvainen Says:

  Kiitos Kilpisjärven opastuksista

 4. Kaija Tarvainen Says:

  Todella mahtava lomaviikko

 5. karhusilta Says:

  Kaunis kiitos vierailusta ja - kommenteista Pirkko ja Kaija. Ilo oli molemminpuolista, saimme viettää hienoja hetkiä tuntureiden syleilyssä.
  Hyvää syksyä Poriin!
  Riitta

 6. Lilja Keränen Says:

  Voi mahoton, siitä on jo vuosi kun me latulaiset olimme nauttimassa Kilpisjärven maisemista ja kaikesta mitä ympäristö siellä tarjoaa. Oli se niin mukavaa olla pois näistä kotoympyröistä. Ruskaista syksynjatkoa sinulle Riitta.

 7. karhusilta Says:

  Hei Lilja!
  Terveisiä kovasti teidän ryhmälle! Tulkaahan taas käymään, kunhan ehditte. Täällä ruskan paras huippu on ohitettu.

 8. Sari Says:

  Moika Riitta!
  Terveisiä täältä etelästä, pitkästä aikaa, loman jälkeiset kasaantuneet työt ovat vieneet kaiken ajan, nyt alkaa jo helpottaa, mutta johan tässä on kohta viisi viikkoa töitä paiskittukin. Vieläkös olet Kilpparilla vai joko ruska-aika on loppunut ja olet palannut kotiin?
  Oletkos käynyt hillasoilla? Itse panin kesällä (heinäkuussa) merkille, ettei raakileita juuri soilla näkynyt, taisin nähdä yhden oikein pienen, yleensä raakoja kyllä näkee, harvoin kypsiä popsittavaksi.
  Samoin lintuja näkyi maastossa kovin vähän. Riekkoja, tunturikihuja tai tiiroja emme nähneet lainkaan, kapustarintoja näimme vain muutamia. Onkohan ollut huono vuosi?
  Kun tuossa kerrot lettukesteistä Kalastajatorpalla, niin onko hotellin sivuilla oleva yksi kuva tuolta Kalastajatorpalta? Itse en paikkaa tunnistanut, onko paikka vasta nyt syksyllä otettu käyttöön?

 9. karhusilta Says:

  Hei Sari!
  Opastukset loppuivat, mutta yllätys, yllätys - jään Kilpisjärvelle koulun syyslomaan asti. Koululla kaivattiin apua siivouksesssa ja minä lupauduin, kun Madeiran matkakassakin kaipaa täydennystä. Tunnen henkilökunnan ja oppilaat, lisäksi koulu on siisti, sillä sisällä liikutaan sukkasillaan.

  Hillaa ei ole kuulema juurikaan tullut tänä kesänä. Voin kuvitella, että kylmä ja sateinen kesä on saanut lintujen pesinnän epäonnistumaan.

  Kalastajatorppa on ollut rannassa saunan vieressä ennenkin, mutta vasta nyt sitä on alettu käyttää aktiivisesti. Se on nykyään anniskelualuetta ja varsin viihtyisä paikka vaikkapa lettujen paistoon kynttilänvalossa.