Kilinkarvainen saamelaispäähine on sitten valmis ja herättänyt mukavasti ihastusta. Kahden ja puolen päivän uurastus; käsin ompelu suonilangalla ja äimällä tuotti monta tahatonta verinäytettä. Kilinkarvoja on edelleen mustassa fleecessä enkä tiedä lähtevätkö koskaan… ei ainakaan imuroimalla, kokeilen seuraavaksi teipillä. Hatun koristeet olen valmistanut kahdesta erisävyisestä punaisesta verkakankaasta ja koristenauhasta. Tuulessa ja tuiskussa hatun saa solmittua tiiviisti kasvojen ympärille villaisella nyörillä. Flanellinen vuori pehmentää nahasta kuuluvaa rapinaa.

Muutoin sää on ollut kuin morsian ja hanki kantaa hiihtää missä vain. Huumaava kokemus. Telluilijat kehuvat lunta parhaimmaksi vuosiin. Eilen läksimme retkelle Norjan Sallooaiville, mutta sumuisuus ja pilvisyys estivät meitä nousemasta laelle. Paluumatkalla tien varteen osuimme kuitenkin loiviin pitkiin laskuihin, jotka korvasivat pettymyksen. Saimaan Ladun bussi ei kuitenkaan suostunut käynnistymään. Miehet ratkoivat ulkona teknisiä ongelmia ja pysäyttelivät ohikulkevia autoja sillä välin, kun minä viihdytin bussissa istujia parhaani mukaan. Kerroin suunnilleen kaikki jutut Kilpiksestä mitä mieleen tuli. Aika pian saimme apua ja matka jatkui hotellille.
7 Kommenttia artikkeliin “Saamelaispäähine on valmis”

 1. maija Says:

  Vau!! Hieno on päähine!! Ja rusketus!!

  Kyllä jäivät keväthanget haaveiksi vain miulle tänä keväänä. Suuntaan meren yli ensi viikolla mikäli tulivuoren tuhka laskeutuu.
  Juuri juttelin tutun kanssa Enontekiöltä ja mahaa kouri ikävä pohjoiseen. Eli jos naapuritulivuori purkautuu eikä lentoliikenne kulje, suuntaan heti oitis sinne :)

  Hyviä hiihtoja! Ja mukavia koulunlopettajaisia!

 2. karhusilta Says:

  No on kai se Yllewstonekin jotakin, vaikka eihän se vedä vertoja Kilpikselle:) Vai pitäisiköhän käydä katsomassa meren takana ennen kuin alkaa vertailla…
  Pian minustakin tulee fjälledare. Moneskohan suomalainen, tiedätkö?

 3. Antero Says:

  On muuten hieno päähine ;-)
  Missä aiot tuota pitää, siis käyttää ? Onko se ihan arki käyttöön vai juhlaan ?
  Ja kuten edellinenkin kirjoittaja sanoi, upea on rusketuskin, käy kateeksi. Turhaan monet hakee rusketusta etelänmailta. Muistelen kaiholla aikoja kun vietin talvia kotosalla Sodankylässä…
  Mikä on fjälledare? Jos fjälle on tunturi ja dare on uskaltaa niin se on silloin tunturille uskaltautuja ;-))

  Liukkaita laskuja sinne vaan…

 4. Saima Says:

  Tervehdys,

  tytär on juuri Pallaksella hiihtovaelluksella… Tänään kun ajelin täällä Etelä-Suomessa opintojen pariin ja pellot oli peittänyt öinen lumi ja pehmeä sumu, tuli yllättäen ja aivan varoittamatta kaipuu Lappiin. Mietin että Sarek voisi olla jotain, minkä haluaisi elämäänsä vielä sisälyttää ensi kesänä. Onko sulla kokemusta ko. paikasta?

  Ps. Joskus nuoruudessa olin alittelemassa Inarissa saamelaiskäsitöiden linjalla (tuli tuosta päähineestäsi mieleen). Sen jättämistä kesken heti alkuunsa olen ehkä kaikkein eniten katunut.

 5. karhusilta Says:

  Antero: Aion käyttää hattua kylmällä ilmalla missä vain, mutta en urheillessa.

  Kaunis tunturirusketus rajoittuu kasvojen ja kämmenselän alueelle. Aurinkolasien takia silmien ympärille jää hassut valkoiset pyörylät. Olen saanut lempinimen Panda.

  Hyvä suomennos Fjälledarille!

  Saima: Olen käynyt Sarekissa kymmenen päivän vaelluksella. Sarek on syytä jättää kokeneille retkeilijöille, se on todellista erämaata.

  Jos Ruotsiin mielit, suosittelen kovasti Kungsledeniä (Kuninkaanreittiä), joka kulkee pitkin upeita Ruotsin tuntureita. Haluan itsekin kulkea sitä reittiä! Tai mitä mieltä olet sellaisesta kolmen valtakunnan (Suomi-Ruotsi-Norja)vaelluksesta, jonka voisi aloittaa Kilpisjärveltä.

  Eikös se Inarin koulutus ole edelleen voimissaan. Kenties jatkat jonakin päivänä opintoja siellä…

 6. maija Says:

  Kai se täytyy käydä katsomassa ennenko tietää varmaksi :)

  En tiedä varmasti montako suomalaista on jo valmistunut tunturille uskaltajaksi. Ainakin kaksi suomenruotsalaista kuuleman mukaan, mahtaisikohan rehtori muistaa muita..

 7. karhusilta Says:

  Olet siis luultavasti ensimmäinen suomalainen jörrikkä; suomensuomalainen tuntureille uskaltautuja Storumanin malliin. Markus ja minä ollaan sitten seuraavia.

  Siinä on tyyliä, kun lähtee sellaisella kielitaidolla, että alkuosasta opiskelua jää mieleen lähinnä lukuisat väärinkäsitykset ja ihmettely Skånen murteesta, kun sanat eivät erotu toisistaan. Kahdessa vuodessa kielen oppimiselta ei voi kuitenkaan välttyä:).