Olen saanut asiantuntevaa kädestä pitäen neuvontaa suksien huollosta niin suomeksi kuin englanniksikin. Opit pursuavat korvista ulos, joten pulautan ne tänne blogiin. Kesän aikana hyvät neuvot painuvat unholaan, ellen työstä niitä helposti mieleen palautettaviksi.

Myin viime kesänä vanhan autoni ja ostin niillä rahoilla norjalaiset Åsnesin käsintehdyt tunturisukset. Haluan pitää näistä kauniista suksista hyvää huolta ja säästää voimiani voitelemalla sukset luistaviksi ja pitäviksi yhtäaikaa. Mutta nyt ohjeisiin…

Vanhojen voiteiden poisto: Aseta paperia pitovoitelun päälle ja lämmitä silitysraudalla (130 astetta). Työnnä siklillä paperin päältä, jolloin voide tarttuu paperiin ja sikli pysyy puhtaana. Poista loppuvoide voiteenpoistoaineella. Levitä sitä ensin suksen pohjalle, anna vaikuttaa puolisen minuuttia ja hankaa paperilla (tai kankaalla) pois.

Luistovoitelu: Sulata parafiiniä silitysraudan avulla luistoalueelle (kantaan ja kärkeen). Tunturissa kannattaa käyttää hieman normaalia kovempaa parafiiniä, jolloin se pysyy paremmin pohjassa. Siklaa parafiini pois pitkillä suksen liukusuuntaisilla vedoilla mahdollisimman tarkkaan. Puhdista olas pyöreäkärkisellä työvälineellä. Harjaa pohja kiiltäväksi. Toista mokoma, jos suinkin jaksat…

Pitovoitelu: Tunturihiihdossa kannattaa käyttää pohjavoidetta varsinaisen pitovoitelun alla, jotta suksi pitäisi koko reissun ajan. Lämmitä pitoaluetta raudalla tai puhaltimella. Hankaa pohjavoidetta purkista, tasoita korkilla ja levitä vielä toinen kerros pohjavoidetta. Sitten varsinaiseen kelinmukaiseen pitovoiteluun ja siinäpäs sitä miettimistä riittääkin.

Purkki- vai liisterikeli? Pehmeällä lumella pakkasella pärjää purkilla vallan mainiosti. Sitä levitetään ohut kerros, tasoitetaan korkilla ja toistetaan sama juttu nelisen kertaa, jolloin pito pysyy pitempään. Vesikelillä tai kovalla hangella tarvitaan liisteriä. Oikean liisterin valintaa kannattaa testata etukäteen levittämällä toiseen sukseen toisenlaista liisteriä (tai kahden liisterin sekoitusta) ja koehiihtämällä sukset. Liisterituubia lämmitetään vaikkapa puhaltimella ja liisteriä levitetään kalanruotokuvioksi. Tasoitetaan peukalolla, raudalla tai korkilla voimakkaasti hangaten. Hankaa suksia hankea vasten ennen kuin pläjäytät ne lumeen, ettei pohja jäädy. Testaamisessa on toki vaivaa, mutta megavaiva on hiihtää jäätyvillä tai lipsuvilla suksilla koko reissu.

Hyviä neuvoja videopätkineen löytyy netistä esimerkiksi osoitteesta www.swixschool.com