Olen nyt hiihtolomallani auttamassa sukulaisperheessä. Tekemistä on loputtomasti ja minä koen oloni loputtoman väsyneeksi jo ennen kuin olen saanut paljoakaan tehdyksi. Tunnen itseni niin pieneksi tässä tilanteessa. Etsin apua mm. lukemalla Tommy Hellstenin Ihmisenpyörää ja Ruotsissa tunnetun Mia Törnblomin Mera Självkänsla. Alan oivaltaa hiljalleen joitakin asioita. Olen kiitollinen siitä, että olen löytänyt kirjojen maailman ja sieltä minua puhuttelevia kirjoja.

Hiihdosta on kadonnut ilo. Hiihtokilometrien kirjaamisen myötä olen salakavalasti sokeutunut luulemaan, että lukemat ovat pääasia. Suoritin numeroita ja ainahan luku voisi olla suurempi! Hiihdin jatkuvasti pitempiä matkoja kuin oikeasti halusin. En halua enää suorittaa, enkä laske enää hiihtokilometrejä! Kadotin siis yhteyden itseeni. Olen pitänyt taukoa hiihdossa ja aloittanut sen jälkeen lyhyet, hitaat, itseä kuuntelevat hiihtolenkit. Ymmärrän, etten kykene kirjaamaan matkoja astumatta samalla ahneuden ansaan. Nyt aion kaivaa esille eräsukset ja seikkailla lumisessa metsässä ihmettelemässä luonnon omia taideteoksia. Nyt voin syödä eväät vaikka ensimmäisessä mutkassa ja kääntyä sitten takaisin.

Mielessäni on alkanut muhia ajatus oman sadun kirjoittamisesta. Yhdistäisin siihen huimia kokemuksia opiskelun varrelta, mutta sadussa väsymyksen hetkellä paikalle ilmestyisi taikakomsio. Minulle sopivan kokoinen erämaan lapsen kehto sieppaisi suojaansa, kun voimani vähenevät. Siinä lepäisin ja vahvistuisin, kunnes taas olisin valmis uusiin seikkailuihin.
5 Kommenttia artikkeliin “Suorituspaineita hiihtolomalla”

 1. Jotunheim Says:

  Hei.
  On hyvä, että olet pysähtynyt, suorittamiseen ajautuu salakavalasti.

  Olin viikon Etelä-Afrikassa, siellä oli huvikseni teemanani big five, eli viisi safarieläintä.
  Onneksi kaksi jäi nyt näkemättä, joten on vielä jotain mitä voi odottaa.

  Lisäksi on nähty Soweto, Pöytävuori,Nelson Mandelan vankisaari, Hyvän Toivon niemi ja Kapkaupungin turistitarjonta

  Muuten täällä palaillaan talvi-arkeen.

  Lähetän kuitenkin sähköpostiisi matkatoimiston linkin
  matkastani, jota voit katsoa jos kiinnostaa.

  Koitetaan pitää mielet vapaina ja silmät avoinna J.

 2. maija Says:

  Kuulostaa hyvältä!
  Onkohan teidänkin luokalla monia jotka suorittavat?

  Norjassa on jo kevättä ilmassa, aurinko paistaa lämpimästi tunturissa. Taisin olla kiireinen lähtiessäni Suomesta. Onneksi täällä tunturinrinteellä, jossa päivän tapahtuma on juna joka tuo sanomalehdet,kiire ei ole enää ollut ajankohtaista. Palaan Suomeen viikonlppuna ja koitan jatkaa kiireettömyyttä..ei tarvitse suorittaa!

  Koita jaksaa hiihtolomaa!

 3. karhusilta Says:

  Jotunheim: Vau mikä matka! Olet laajentanut retkeilyreviiriäsi melkoisesti. Tuosta varmaan riittää monta tarinaa lapsenlapsillesi - ja kenelle tahansa kerrottavaksi. Teräsvaarin huimat seikkailut!

  Maija: Kyllä niitä on. Luulen, että varsinkin nuorena ja vahvana suorittaminen ja vertailu viehättävät kovastikin. Ehkä asian tiedostamiseen tarvitaan elämänkokemusta. Olen jäänyt monessa asiassa kurssikavereitani “huonommaksi” ja kuvittelin pääseväni listoille hiihtämällä enemmän kuin kukaan muu kurssillani. Ja paskan marjat … meninpä halpaan.

  Kiitos Norjan kuulumisistasi. Arvokkaita ajatuksia.

 4. Helena Says:

  Aurinkoiset terveiset Repoveden jylhistä maisemista (sijaitsee Pohjois-Valkealassa)ja erämaahiihdosta. Hiihtelin yksikseni kiireettä ja iloitsin mahdollisuudesta kokea tämäkin retki. - Jos onnistut saamaan jostain tämän päivän (8.3.) Hesarin, siinä on koko sivun juttu kiinnostavista kirjoista, jotka ovat tuoneet viisautta ja neuvoja eri elämäntilanteisiin. Riitta, muista kilpailla vain itsesi kanssa! Hymyä Naistenpäivään!

 5. karhusilta Says:

  Olen päässyt käymään Repoveden uljaissa maisemissa kesäaikaan. Upeita seutuja varmasti suksillakin, toivottavasti pääsen joskus kokeilemaan.

  Kiitos Hesarin kirjavinkistä. Juuri tällaisia vinkkejä arvostan kovasti. Hyvää naistenpäivää Helena sinulle, niin kuin kaikille muillekin naispuolisille lukijoille! Mitäs me upeat naiset!