Tontut suihkivat kiireisinä pitkin Lappia. Kittilän lentoasema meinasi ratketa liitoksistaan, kun niin Englantiin palaavia kuin uusia vierailijoitakin velloi joka puolella. Kaikki ei mennyt ihan jouhevasti - vaatevarasto tukkeutui. Britit joutuivat värjöttelemään hyisessä tuulessa odotellessaan lämmintä vaatepakkausta.

Matkailijamäärät ovat niin suuria, että on haastavaa saada asiat rullaamaan. On monta osatekijää ja kaikki kustannukset koetetaan minimoida, kuten tonttujen palkat. Yksi matkailun asiantuntija totesi minulle, että Lapin matkailu ei toimisi ilman halpatyövoimaa.

Brittimatkailijat maksavat sievoisen summan unelmalomastaan Lapissa - ja silloin odotukset ovat korkealla. Lehdet ovat kirjoitelleet yhden matkanjärjestäjän toilailusta Enontekiöllä. Siellä käsittääkseni brittiyrittäjä koettaa selviytyä mahdollisimman pitkälle omin voimin ilman paikallista työvoimaa. Siis myydään aitoa suomalaista joulua ilman suomalaisia. Turisteja ei kannata aliarvioida, he haistavat kaupallisen rahastuksen. Minusta tuntuu hyvältä, että aitous on arvossaan.

Pehmeä lumi ja puolimetrinen hanki ovat taikoneet Ylläksen luonnosta satumaailman. Brittilapset riemuitsevat pulkkamäestä aivan samoin kuin suomalaiset, heille se vain on harvinaisempaa herkkua. Kerran yksi lapsi halusi pulkkailusta muiston itselleen. Kun pulkkaa ei voinut viedä kotiin, hän nappasi pulkan narun muistoksi.

Ylläksen ladut ovat loistokunnossa. Nautiskelin vapaapäivänä sivakoinnista pitkän retken, 25 km. Poikkesin pari kertaa latukahvilaan makkaran paistoon, mustikkamehulle ja viihtymään. Illan kruunasi rantasaunan pehmeät löylyt ja avanto. Elämä on aika ihanaa, välillä.

Iloitsen myös siitä, että olen neulonut lahjaksi kahdet valkoiset sukat ja postittanut kasan joulokortteja, joista osa itsetehtyjä. Joulumieltä on siis kosolti ilmassa. Lähetän sitä kaikille lukijoille ulkona leijailevien lumihiutaleiden mukana. Ota kiinni, vaikka kielellä.
12 Kommenttia artikkeliin “Tonttu tohinoissaan ja riemuissaan”

 1. karhusilta Says:

  Hiihdin tänään pyrysäässä Yllästunturin ympäri. Lumiset kynttiläkuuset koristivat ladun reunaa, pehmeää lunta oksilla kuin kermavaahtoa pursotettuna. Nyt on aihetta juhlaan, 300 km hiihtoa tälle talvelle täyttyi. Siis Eväskoriin pitsalle!

 2. sari Says:

  Hyvä Riitta!
  Kyllä jaksat olla ahkera, mulla vielä pyöreä nolla, heh..
  Kuulostaa kauniilta, kauniissa lumisissa maisemissa kyllä haltioituu, se on pakkko myöntää. Ja jos siihen vielä saa kauniita taivaan värejä mukaan, niin… Täällä etelässä taas toivon, että aurinko näyttäytyisi tai edes kirkas taivas, mutta ei, aina vaan paksua pilveä ja lumipyryä.
  Eilen luki teksti-tv:ssä, että yöllä olisi ollut nähtävillä tähdenlentojakin. Onkos revontulia jo näkynyt?

 3. karhusilta Says:

  Varsin pilvistä on ollut pohjoisessakin. Revontulia en ole ehtinyt näkemään, rusottavan taivaankin vain pari kertaa.

 4. Marjatta Says:

  Tervehdys tonttutoverille ja onnittelut saavutuksista hiihtoladulla! Kuin pisteeksi iin päälle uutisoi Hesari väitöstutkimuksesta, jonka mukaan hiihtäminen edistää vaihdevuosia elävien naisten luuston terveyttä. Jo kaksi tuntia viikossa liikuntaa, esimerkiksi hiihtoa, on hyvä määrä estämään luuston haurastumista. Itse olen jo mainitun ikäkauden ohittanut, mutta uutisen mukaan liikunnan myönteiset vaikutukset jatkuvat iän myötä. Kun sinä, Riitta, lasket hiihtokilometrejä, minäpä aionkin ruveta laskemaan hiihtokertoja ja tuntimääriä per kerta. Miltä kuulostaa? Nyt pitäisi vain saada aikaan se ensimmäinen kerta. Jospa vaikka tänään… tai huomenna!

 5. Ismo Says:

  Hei! Poikkesinpa itsekin Äkäslompolossa itsenäisyyspäivän aikoihin. Siellä ollessani tulin lukeneeksi “Isometsän noususta”, mutta jäi epäselväksi, mitä ladunpätkää tuolla oikeastaan tarkoitetaan.

  Ilmeisesti kyseessä on joko valaistu, latukarttaan 1.7 km:n mittaiseksi merkitty nousu (9401-tien lounaispuoella) tai sitten Kellokkaan taakse tuleva 1.6 km:n nousu (9401-tien koillispuolella). Onko sinulla tästä parempaa tietoa? Googlella ei oikein ollut.

 6. karhusilta Says:

  Marjatta: Ajatuksesi kuulostaa hyvältä! Itse olen laskenut kilometrejä vasta joitakin vuosia, aiemmin olin autuaan tietämätön kilometreistäni - ja siinäkin oli etunsa. Ehkä kuuntelin enemmän itseäni, kilometrien laskemisessa on ahnehtimisen vaara.

  Ismo: Isometsän nousu on valaistu osuus, joka johtaa ns. Lämpöladulle tai tunnetaan myös nimellä Yläkolmonen. Siis ensin mainitsemasi. Yhtenä päivänä jututin ladulle pysähtynyttä miestä. Kysyin, onko kaikki hyvin. Hän kertoi ottaneensa Isometsän nousun vähän liian rajusti ja sydän ei tykännyt hyvää.

 7. Ismo Says:

  Tämä selvä, kiitoksia! Sinänsä tuo nousupätkä on ennestään tuttu, mutta viime reissulla menin sen ekaa kertaa luistellen, ja sekös otti koville. Onneksi Ylläseltä löytyy tasaisempiakin osuuksia.

 8. tuulahdus Says:

  Sinulla jos kellä on kertomisen taito. Tallenna ne kokemukset, tapaamiset ja touhut parhaasi mukaan. Niistähän voi joskus syntyä vaikka kiva TONTTU-novelli, tapakasvatusta tonttujen ohjeilla: miten käytäydyttään lapin- ja joulupukin maassa.
  Sinun blogin 11.12.2012 viimeinen kappale on aivan uskomaton! Jospa kaikki ihmiset oivaltaivisat kuten sinä esim: lumihiutaleen onnen!!! Onneksi meillä on sitä onnea, lumihiutaleita…

 9. karhusilta Says:

  Kiitos Tuulahdus lämmittävästä palautteesta. Sinäkö nyt puhallat ajatuksiasi ulos, kun oksat ovat heiluneet monta päivää ja lumi pöllynnyt?

 10. Sari Says:

  Moikka Riitta!

  Oikein mukavaa ja rentouttavaa Joulun aikaa
  Sinulle!

 11. Uuvana Says:

  Hei Riitta,
  Hyvää Joulua ja Onnea vuodelle 2013!Antoisia hiihtoretkiä ja upeita taivas näkymiä. Täällä etelässäkin on aivan ihanat hiihtokelit ja pitkästä aikaa aurinkokin näyttäytyi ja taivas selkeni.Kevättä kohden mennään.

 12. karhusilta Says:

  Hei Sari ja Uuvana!
  Kiitos. Kaikkea hyvää jouluunne ja tulevalle vuodelle! Tänään pakkanen paukkui - 31 astetta, taivas hehkui kauniissa pastellin sävyissä.