Uuden kolumnistin esittely


Elämänmuutos vei Riitta Karhusillan tuntureille ja teki hänestä kirjoittajan.

Viime kesänä Rovaniemelle muuttanutta Riitta Karhusiltaa (45) pakkaa naurattamaan, kun hän kertoo, mikä vaikutti muuttopäätökseen. ”Tulin tänne varman lumen ja hyvien hiihtokelien perässä. Juuri tänä talvena lunta ja latuja on sitten saanutkin odotella.” Luonnon arvaamattomuus on Riitta Karhusillalle toki tuttua, sillä hän liikkuu luonnossa sekä työkseen että omaksi ilokseen. Luonto on myös auttanut häntä toipumaan vakavasta masennuksesta. ”Luonnossa liikkuminen hoitaa minua. Metsässä nautin kauniista yksityiskohdista, mutta erityisen hyvin voin tunturissa. Siellä mittasuhteet asettuvat kohdalleen eivätkä omat huolet ja murheet tunnukaan enää suurilta.”

UR:n uusiin kolumnisteihin kuuluva Riitta Karhusilta on kotoisin Pohjois-Savosta Nilsiästä. Helsinkiin hän muutti tuoreena ylioppilaana, opiskeli kotitalousopettajaksi ja teki opettajan töitä. Hän ehti jo pahasti helsinkiläistyä, kunnes sairastuminen pakotti hänet arvioimaan elämää uudelleen. ”Rupesin miettimään, mitä todella haluan. Luonnossa liikkuminen tuntui aina vain paremmalta, ja se johdatti ammatinvaihdokseen ja elämänmuutokseen.”

Karhusilta valmistui vuonna 2005 erä- ja luonto-oppaaksi ja pääsi ensi kertaa hiihto-oppaaksi Kilpisjärven keväthangille. Sen jälkeen hän on ollut siellä töissä joka kevät ja usein myös ruska-aikaan. ”Odotan Kilpisjärven sesonkia koko vuoden, sillä maastot ja maisemat ovat siellä erityisen hienot. Matkailijat tulevat Kilpisjärvelle nimenomaan luonnon ja hiihtämisen vetäminä, joten siellä tunnen olevani omieni joukossa.” Kilpisjärvellä Riitta Karhusilta huomasi myös sen, kuinka vaativa ympäristö tunturi on. Hän halusi täydentää koulutustaan ja lähti Pohjois-Ruotsiin opiskelemaan tunturioppaaksi. Kaksivuotinen koulutus päättyi viime keväänä.

Ruotsin vuosina Karhusilta rupesi kirjoittamaan kokemuksistaan blogia. Hän ei ollut koskaan aikaisemmin harrastanut kirjoittamista, mutta yllättäen se tuntui mukavalta. ”Opiskelu tapahtui ruotsiksi, joten oli tarpeellistakin selkeyttää asioita kirjoittamalla niistä omalla äidinkielellä. Samalla sain kerrottua ystäville kuulumisiani.”

Ruotsista palattuaan Riitta Karhusilta halusi jäädä pohjoiseen. Rovaniemi oli hänelle jo entuudestaan tuttu kaupunki, koska hänen sisarensa on asunut täällä pitkään. ”Rovaniemi on vireä, kansainvälinen kaupunki ja kauniskin. On hienoa, että täällä on ruvettu miettimään, miltä kaupunki näyttää, ja kohentamaan paikkoja.” Karhusilta käy mielellään kulttuuritapahtumissa, ja niitäkin Rovaniemellä riittää. Olennaista on myös se, että Rovaniemeltä on suhteellisen lyhyt matka Lapin tuntureille. ”Tunturissa tajuan oman pienuuteni. Samalla tunnen kuuluvani johonkin suureen kokonaisuuteen.”

Toisenlaisia tunturikokemuksia Riitta Karhusilta sai joulusesongin aikaan Levillä, missä hän työskenteli tonttuna ohjelmapalveluyrityksessä. Työ sinänsä oli mukavaa, mutta Levin hälinä tuntui kuluttavalta. Oli hyvä päästä kotiin Rovaniemelle rauhoittumaan. ”Nyt kirjoitan, hiihtelen ja odotan Kilpisjärven kevätsesonkia. Olen etsimässä paikkaani Rovaniemellä ja katson avoimesti, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.”

Mistä aiot kirjoittaa UR:n lukijoille?
”Enimmäkseen omista havainnoistani sekä luonto- ja tunnekokemuksistani. Luontonäkökulman lisäksi myös visuaalisuus on minulle tärkeää, ja varmaan sekin tulee esille kolumneissani.”

Lasketko hiihtokilometrejä?
”Parina viime talvena olen laskenut: mittariin on kumpanakin talvena kertynyt noin tuhat kilometriä. Tänä talvena taidan unohtaa kilometrit, sillä siinä saattaa helposti käydä niin, että hiihdosta tulee suorittamista ja kilometrien keräämistä. On sitä paitsi niin eri asia hiihtää hyvää latua kuin umpihankea metsässä.”


Leena Talvensaari