Mikä ihana vuodenaika!


Alkaahan sitä lunta tulla Rovaniemellekin niin, että saa sujauttaa sukset jalkaan kotiovella. Hiihdin Tapiolasta Mäntyvaaran ohi Pissinperän laavulle ja takaisin. Mistähän Pissinperä on saanut erikoisen nimensä?

Muutin puoli vuotta sitten Rovaniemelle varmana hyvistä hiihtokeleistä. Aika nihkeää on ollut… Onneksi työ- ja lomamatkat ovat vieneet minua liukkaiden latujen äärelle Leville ja Helsinkiin. Ystäväni kehuskelivat, että tänä vuonna Lappi onkin Helsingissä.

Toisen näkökulman lumeen ja jäähän sain Helsingissä löytäessäni itseni kadulta nelinkontin. Nollakelillä kadut muuttuvat liukkaiksi. Kurkistelin pelokkaana kattojen reunoilta törröttäviä jääpuikkoja ja uhkaavasti roikkuvia lumilippoja. Todellinen riski loukkaantua tai jopa menettää henkensä. Toivoisin jatkossa, että lumet toimitettaisiin vanhan hyväksi havaitun tavan mukaan enimmäkseen pohjoiseen. Täällä on pitkä kokemus lumimassoista ja paljon tilaa. Lisäksi haluamme etelän turisteja hiihtämään kamalasta loskasta pohjoisen satumaiseen luontoon.

Luistelu mielletään enimmäkseen lasten harrastukseksi. Mutta se on aivan yhtä kivaa aikuisenakin. Luistelin tässä yhtenä päivänä Lapinaukean kentällä ainoana luistelijana. Mietin, kuinka hyvää palvelua ratojen jäädyttäminen on. Luksusta! Älysin varata termospulloon lämmintä mehuakin. Ilmat ovat suosineet myös potkukelkkailua. On näppärää potkutella asioille, kuljettaa tavaroita kelkassa ja vaikka hakea lapsi päivähoidosta. Hiekoittajatkin näyttäisivät nyt hillinneen itsensä paremmin kuin alkutalvesta. Kiitos siitä.

Kylmät ilmat kuuluvat Rovaniemen pakettiin. Yhtä mainoslausetta mukaellen väittäisin: ”se vaan on tyhmää palella liikaa!” Sopiva pukeutuminen on taitolaji, jota meidän ilmastossa saa harjoitella koko ikänsä. Ulkoilusta nauttiminen edellyttää sään mukaista pukeutumista. Kerrospukeutuminen, villa, untuva, tuulenpitävät materiaalit jne. auttavat nauttimaan upeasta luonnostamme talvella. Hämmästyn välillä, kuinka ihmiset eivät raaski ostaa lämpimiä talvivaatteita. Kuitenkin talvi on pitkä ja toistuu vuosittain. Paleleminen on yhdenlaista kipua ja toisinaan aivan turhaa. Ihmekös tuo, jos silloin vihaa talvea ja kylmyyttä. Talven lumosta nauttimista tulisi vaalia samalla tavalla kuin joulun taikaa. Luonto tarjoaa ihmeellistä taidetta lumesta ja jäästä sille, joka lähtee katsomaan.

Huomasin Rovaniemen pääkirjastossa käydessäni, että siellä oli nostettu esille kirjoja teemalla talvi ja kylmyys. Ihastuin. Poikkesin vielä taideosastolla katsomassa kirjoja mm. Sarpanevan ja Wirkkalan tuotannosta. Suomalaiset lasitaiteilijatkin ovat inspiroituneet talvesta, etenkin jäästä. Talvesta voi nauttia niin monella tavalla. Mikä sinun tapasi on? Ota talvi vastaan voimavarana ja ilon lähteenä!.


Riitta Karhusilta