Nousen avannosta sankarina


Olen aloittamassa työt joulutonttuna. Pidän hyvää huolta brittiperheistä heidän unelmalomallaan Suomen Lapissa. Vuosi sitten samoissa tehtävissä tärkeimmäksi ohjeeksi sain joulun salaisuuden vaalimisen. Hyvä ohje. Olin pelännyt etukäteen joulun pursuavan ajan mittaan korvista ulos, mutta toisin kävi. On niin monta tapaa levittää joulun taikaa. Sain uusia näkökulmia ja näin lasten silmien sädehtivän.

Anna sinäkin tietoisesti tilaa sille taianomaiselle tunnelmalle, jonka lapsi kokee luonnostaan sydämessään. Se on jotakin hyväntahtoista, ilahduttavaa ja yllätyksellistä. Siinä on tilaa toisen toiveiden kuuntelulle ja halua vastata niihin. Liittyykö sinun joulun odotukseesi häiritseviä tekijöitä kuten turhanpäiväistä tohotusta neljään ilmansuuntaan? Kippaa pois ylimääräinen. Rohkeasti ja rakkaudella.

Luonnosta nauttiminen syvenee, kun siitä hankkii tietoa. Minä osallistuin tähtitieteen peruskurssille lumoutuakseni tähtitaivaan tuijottelusta. Osallistujia oli kolmessa sukupolvessa. Yhteiskunnassa eri ikäryhmät toimivat luonnottoman usein erillään toisistaan. Tässä harrastuksessa ihmisen pienuus tulee esille. Jo siinäkin, kun menimme kaukoputkien kanssa ulos vain huomataksemme, että taivaalle oli kertynyt pilviä.

Retkiluistelu luonnonjäällä on mielestäni huikeimpia ulkoilukokemuksia. Luistimilla kiidetään eteenpäin, jään pintaa luetaan herkeämättä. Vauhdin hurma ja vapauden tunne nostavat mielen korkealle. Avara taivas ja paljas jää ottavat pienen ihmisen osaksi itseään. Luonto tarjoaa valitettavan harvoin mahdollisuuden retkiluisteluun. Jään pitää olla riittävän vahvaa, mutta lunta ei saa olla esteenä.

Moni kaupunki on järjestänyt retkiluisteluun sopivan reitin asukkailleen ja matkailijoilleen. Sellaisen tahtoisin myös Rovaniemelle. Joella radan hoitaminen on hankalaa veden korkeuden vaihtelun vuoksi. Niinpä retkiluisteluun sopivan radan voisi jäädyttää maalle niin kuin muutkin luistelupaikat. Pituutta tarvitaan vähintään kilometrin verran ja reitti saisi olla vaihteleva mutkineen ja vaikkapa loivalla korkeuserolla. Luistelun lisäksi matkailijat voisivat kokeilla vuokrattavia potkukelkkoja.

Olen herätellyt henkiin vanhaa harrastustani, talviuintia. Avantoon pulahtaminen kävi aikoinaan tottuneesti. Nyt olen palannut aloittelijaksi ja uskallan vaivoin kastautua. Joka kerta avantoon mennessä voitan itseni ja nousen vedestä sankarina. Talviuinti on muuten niitä harvoja lajeja, joissa jokaisella on mahdollisuus SM-tasolle ja muutaman vuoden päästä voi aivan realistisesti päästä MM-kisoihin Rovaniemellä.


Riitta Karhusilta