Kilpisjärvellä on loistavat hiihtokelit. Hanki kantaa kaikkialla, myös koivikossa - ja lunta on runsaasti. Hiihtäjällä on lumoava vapaus liikkua vaivattomasti missä vain. Jotkut tekevät pitkiäkin päiväretkiä, vaikkapa 50 km.

Olemme pystyneet tänä keväänä toteuttamaan kaikkia tuttuja hiihtoretkiä: Saanajärven kautta Haltin reitille, Salluaiville Norjan puolelle, Ailakkavaaran ympäri, Tuipaliin ja Temppelikuruun Ruotsin puolelle, Iso Mallalle sekä kelkkahiihtoretkiä Lossulta Meekolle ja Kuonjarjohkalta Kilpisjärvelle.

Erityisen upeana koin yhden lämpimän päivän retken Tuipaliin. Koivurajan yläpuolella nousussa aurinko helotti niin kuumasti, että hiki valui virtanaan. Nousimme jyrkkää kohtaa suksia kantaen ja kuinka ollakaan yhdeltä retkeilijältä karkasi suksi kädestä. Seurasimme jännittyneinä kuinka kauas suksi luisuu, mutta onneksemme se törmäsi aika pian koivuun ja pysähtyi. Tauoilla saattoi istua niin pitkään kuin halusi, kylmä ei ajanut liikkeelle. Tuipalin tuntureilla näimme poroja lähes joka rinteellä. Laskiessamme takakautta kuruun tai ehkä se on joen pohja, osuimme ihastuttavaan paikkaan. Tuuli oli taiteillut lumesta pitkän lipan, josta minulle tuli mieleen jättiläisen kermaleivos. Toiselle puolelle tuuli oli kuvioinut lunta marenkileivoksen malliin. Tunnelmassa oli jotakin samaa kuin unissani, joissa herkuttelen leivoksilla. Oli mukavaa, kun retkeläisetkin “tunnistivat” nämä jättiläisen erityisherkut.

Tänään on kevään viimeinen opastettu retki - vähän haikeaa, myönnän. Samalla saavutan uuden ennätyksen hiihdon määrässä yhdelle talvelle, jos sillä nyt on jotakin väliä. Joka tapauksessa, 1500 km täyttyy! Vanha äitini innostui asiasta ja hehkutti sen olevan koko suvun ennätys. Ei kun juhlat pystyyn…

Hauskaa vappua kaikille lukijoille!
2 Kommenttia artikkeliin “Vapun tunnelmia Kilpisjärveltä”

 1. sari Says:

  Lähdin laittamaan sinulle vapputerveisiä ja täällähän olikin tarjolla tuoreita kuulumisia, jotka heti piti innolla läpi lukea.
  Hauskaa ja aurinkoista Vappua sinnekin päin! Onkos sinulle muodostunut jo omia Kilpisjärven vappuperinteitä, kun siellä niin monena vuotena jo olet ollut? Kuohuvat jo kylmässä..
  Ja onnittelut huiman hiihtosuorituksen johdosta! En kyllä moiseen pystyisi, sulla nyt mahtava kunto.
  Luin jostakin, että Tuipaliin on julistettu kelkkailukielto, kun sinne on kerääntynyt poroja vasomaan vaikean lumitilanteen takia.
  Sulla pian uudet kujeet edessä, mitä lie keksitkin? Onko kesälle tiedossa oppaan töitä?

 2. karhusilta Says:

  Kiitos. Kilpisjärvellä on vappupäivänä perinteiset juhlat Juha Tornensiksen kodalla. Bändi soittaa ja hangella tanssitaan. Kuohuviinipullot poksahtelevat, munkkia ja simaa nautitaan. Sinne minäkin suuntaan valkoinen kilinkarvahattu päässä ja tanssiin voi mennä mukaan ilman pariakin, tuttuja ympärillä.

  Tuipalilla on tosiaan kelkkailukielto, mutta rälläilyjälkiä näkyi jonkin verran silti.
  Jään töihin pilkkikisojen ajaksi liikenteenohjaajaksi ja aamupalavahdiksi. Voi olla, että jään Kilpisjärvelle vielä senkin jälkeen hiihtelemään, jos kelit jatkuvat yhtä hyvinä.

  Kesäksi menen kotiin Rovaniemelle. Siskon poikia on jo kova ikävä- ja olen saanut olla maailmalla pitkään. Kesällä on tiedossa viikon purjehduskurssi Saaristomerellä ja toivon mukaan retkeilyä.