Ai kun nukutti makeasti! Jo pienet vauvat tietävät, että ulkoilmassa on parasta nukkua. Uusi talvimakuupussini (Western Mountaineering Puma) lämmitti mukavasti. Untuvapussini mukavuuslämpötila (comfort) on - 29 astetta C, mutta se ei tuntunut liian kuumalta lumimajoitteessakaan. Uloimman kerroksen vedenpitävyydestä oli hyötyä lumen sisällä nukkuessa. Makuupussi tuuletetaan hyvin jokaisen yön jälkeen, sillä nukkujasta haihtuva kosteus heikentää pussin lämpimyyttä.

Makuualustan tehtävänä on eristää nukkuja kylmästä alustasta. Käytän Expedin ilma- ja untuvatäytteistä alustaa. Olen erittäin tyytyväinen siihen, kuin nukkuisin kotona omalla patjalla. Solumuovinen makuualusta on tosin monikäyttöisempi. Tarvitsen nyt istuinalustan erikseen.

Uusi retkikeittimeni, Primuksen monipolttoainekeitin toimii mainiosti pakkasessa. Puhdistettua bensiiniä (Bensin heptan) löytyi väri- ja maaliliikkeestä. Bensiiniä kuluu talvella paljon, sillä veden sulattaminen lumesta on melko hidasta. Aion jatkossa varata bensiiniä talvella noin 1,5 l/hlö/vko. Bensakeittimen käyttöä on syytä opetella etukäteen.

Termospullot ovat välttämättömiä talviretkeilyssä. Ostamani puolentoista litran ruokatermos on naurettavan suuri, tosin voihan siinä säilyttää lämmintä vettäkin. Laitan ruokatermokseen kuivattuja kasviksia ym. likoamaan seuraavaa ateriaa varten. Näin ruuan keittoaika lyhenee huomattavasti.

Nukuimme ensimmäisen yön teltassa. Hillebergin teltat ovat laadukkaita - ja kalliita. Onneksi saamme käyttää koulun telttoja.  Hillebergin Keron tunneliteltta sopii vaativaan talviretkeilyyn. Kahdella sisäänkäynnillä ja absidilla (eteisellä) varustetussa teltassa mahtuu nukkumaan kolme henkilöä. Kaksi ihmistä asuu siinä varsin mukavasti. Lumisuojatut tuuletusventtiilit pidetään auki molemmissa päissä telttaa, jotta hengityksestä syntyvä kosteus pääsee poistumaan teltasta. Hillebergin Saivo kupoliteltta on vielä vahvempi tuulessa.

Vaatteista… Olen tyytyväinen Ullfrotten Woolpower-villakerrastoihin. Villa ei ala haisemaan niin kuin tekokuitukerrastot. Merinovilla on käsitelty niin, että se ei kutita ihoa ja kestää 60 asteen pesun. Ainut huono puoli on korkea hinta. Kuulin, että Norjassa valmistetaan vastaavia tuotteita edullisemmin. Tietääkö joku valmistajan?

Umpihankihiihdossa leveät ja pitkät eräsukset ovat mainiot. Minulla ne ovat isänmaallisesti Suomi-sukset. Sauvoissa leveät sommat ovat tarpeen. Saappaina minulla on Sievin nahkasaappaat lämpimällä vuorella. Vaihdoin neljän vuorokauden aikana kerran sukkia, vaihtopohjalliset unohtuivat kotiin. Hyvin pärjäsin. Käytän Lorpenin laadukkaita vaellussukkia ja saappaissa lisäksi villasukkaa.

Untuvatakki saa talviretkeilyssä olla niin suuri, että sen voi heittää muun vaatetuksen päälle. Ostin halpisliikkeestä ihan kivan näköiset hansikkaat irtovuorella. Ne hajosivat heti kättelyssä. Ruokaa laittaessa tarvitaan sellaiset hansikkaat, joiden kanssa pystyy värkkäämään kaikenlaista. Päähineen pitää suojata hyvin korvat ja olla tuulenpitävä. Moni käyttää kypärämyssyä tai karvahattua. Itse pidin balaclavaa (kypärämyssyä) kaulassa ja karvahatussa jaksoin olla vain istuessani paikallaan.

Ihanasta luovasta materiaalista, lumesta voi rakentaa kaikenlaista vain mielikuvitus rajana. Tarvitaan vain pakkasta, lunta ja lapio. Pakkanen kovettaa muutamassa tunnissa lapiolla tiivistetyn lumen niin, että se kestää ihmisen painon. Pöydän ja penkkien rakentaminen lumesta on vaivanarvoista. On miellyttävää laittaa ruokaa ja syödä istualtaan. Solumuovinen makuualusta eristää istujan lumesta. Pöydän pyyhkiminen on hauskan näköistä: lapiolla vetäistään likaantunut lumikerros pois.

Viihdyimme hyvin iltaisin yhteisellä nuotiopaikalla. Nuotion ympärille oli lapioitu lumesta ympyrän muotoon lumipenkki, johon mahtui 15 henkilöä. Tunnelmallista!

Lumimakammistamme, kintsistä tuli hintsin verran pieni. Osoittautui työlääksi lapioida riittävän suuri lumikasa. No, viikon päästä kaivamme tuulen kasaamaan lumeen lumiluolan, joten lunta tarvitsee silloin siirtää vain yhteen suuntaan. Lumen kovertamisesta ylijäävä lumi oli helppo vetää ulos makuualustan tai muovipeitteen avulla. Olen oppinut Suomessa, että lumimajoite hajotetaan ennen kotiinlähtöä, jotta se ei muuttuisi ansaksi jossakin vaiheessa. Täällä ollaan sitä mieltä, että kaukana asutuksesta lumimajan voi jättää ehjäksi. Ohikulkevat kelkkailijat pääsevät silloin ihastelemaan rakennelmia. Mitä mieltä olet?

Yllätimme kouluttajamme rakentamalla iglun oma-aloitteisesti. Yhteistyö oli voimaa rakentaessamme tätä vaivaa ja taitoa vaativaa talvimajoittetta.

Sää suosi meitä jälleen. Vältyimme tulipalopakkaselta ja tuulen viilentävältä vaikutukselta. Suurimman osan ajasta pakkasta oli viidestä kymmeneen astetta, taivas oli pilvinen. Yhtenä päivänä paistoi aurinko. Silloin ilma oli selvästi kylmempi, noin viisitoista astetta pakkasta. Kuinka kaunista silloin olikaan hiihdellä! Ulkona oleminen talvella monta vuorokautta yhteen perään rasittaa elimistöä. Hyvät varusteet tekevät elämän helpommaksi ja ulkona olosta voi nauttia. Se kai on asian ydin!